Postoperatieve borstzorg: wat kan je allemaal verwachten?

Postoperatieve borstzorg is minstens even belangrijk als de ingreep die werd begaan, of misschien zelfs belangrijker. Ongeacht welke operatie je ondergaan bent, is een consistente opvolging van het genezingsproces aangewezen. Ieders zorgtraject is echter anders: er bestaat geen vast traject wanneer het om borstzorg gaat. Het herstelproces gebeurt in kleine stappen, en elke kleine stap die je neemt  is een positieve stap vooruit. Maak je geen zorgen om dit proces: we staan bij Schaeps voor je klaar om je informatie te bieden, expertise te delen, of voor andere vragen in verband met (postoperatieve) borstzorg.

Er bestaan verschillende producten die het herstel van een borstoperatie kunnen optimaliseren. Het gaat dan om zowel compressietextiel als borstprotheses, maar ook siliconen littekenpleisters bijvoorbeeld. Voor elke fase van het herstelproces bestaan er specifieke producten die de genezing bevorderen.

Trajectbegeleiding op maat

Bij Schaeps willen we een partner zijn in jouw borstzorg; we helpen je daarom vanaf de diagnosefase tot na de operatie en de herstelfase zodat je weer zelfzeker door het leven kan gaan met aangepaste oplossingen op maat. We hebben jarenlange ervaring met borstzorg en zoeken gericht met jou naar de beste (product)oplossing voor de fase waarin je je bevindt. Onze service eindigt pas wanneer we een gepaste oplossing vinden waar jij je comfortabel en gelukkig bij voelt; we garanderen voor iedereen een persoonlijke aanpak en volgen je herstelfase op de voet gedurende het volledige hersteltraject. Voor vragen omtrent eventuele volgende stappen of specifieke producten kan je steeds bij ons terecht. Twijfel dus niet om ons te contacteren, of maak een afspraak in de winkel.

Binnen ons gamma van postoperatieve zorg kan je een hele reeks producten vinden die het comfort tijdens de herstelfase verhogen en het genezingsproces optimaal beïnvloeden. Hieronder geven we graag een eerste overzicht van de verschillende mogelijkheden.

Postoperatieve compressiebeha

Een eerste belangrijk onderdeel van het herstelproces omvat het dragen van een postoperatieve compressiebeha. Dit wordt reeds aangeraden vanaf het moment van de ingreep, en de beha kan in de meeste gevallen zelfs aangebracht worden door de chirurg. Een dergelijke compressiebeha zorgt ervoor dat de geopereerde borst gestabiliseerd en geïmmobiliseerd wordt, wat het genezingsproces van het borstweefsel bevordert. Er bestaan beha’s die speciaal voorzien zijn om vlak na de klinische ingreep gebruikt te worden: deze maken gebruik van een voorwasproces en komen in een steriele verpakking zodat de chirurg de compressiebeha meteen kan aanbrengen na de operatie.

Waarom is zo’n beha nu belangrijk en wat zijn enkele kenmerken van een postoperatieve compressiebeha? Wel, het stabiliseren van de borst na de operatie is van uiterst belang, waardoor een juiste, en constante, cruciaal is. Een compressiebeha kan hierbij helpen dankzij de specifiek gebreide stof die een constante druk uitvoert op de juiste plaats van de borst.

Hier bestaan ook verschillende gradaties in; zo zijn er compressiebeha’s met lichte druk, voor vlak na de operatie, maar ook beha’s met een medium of hoge druk voor in een latere fase na de ingreep. Zo wordt er voor elke vrouw en elke fase een specifieke aanpak gegarandeerd om zo het genezingsproces te optimaliseren.

bekijk onze collectie compressiebeha's

anitacompressiebeha.jpg

Compressiebanden

Om nog meer stabiliteit te bieden aan de geopereerde borst (of de buikwand wanneer het gaat om een borstsparende operatie en er dus buikvet gebruikt werd om de borst te reconstrueren), wordt het soms aangeraden om bovenop een compressiebeha ook een compressieband te dragen. Zo bestaan er banden specifiek voor om de buik, maar ook voor de borst.

De compressiebanden geven niet enkel meer stabiliteit en ondersteuning aan het lichaam, maar ze voorkomen ook overmatig littekenvorming en bevorderen de wondgenezing.

compressiebandborstzorg.png

Siliconen littekenpleisters

Om littekens te voorkomen, en de genezing ervan te stimuleren, kan je ervoor kiezen om met siliconen littekenpleisters te werken na de operatie. Zulke stickers werken als een soort tweede huid en zorgen daardoor voor een vochtige omgeving op het litteken. Het litteken droogt zo niet uit, wat de aanmaak van overmatig bindweefsel om de wonde te sluiten tegengaat. Deze stickers bestaan in verschillende vormen en voor verschillende lichaamsdelen: zo bestaan er siliconen littekenpleisters voor de tepel specifiek, maar ook algemeen voor de borst of voor de buikwand. Dit soort pleisters kan in feite voor elke wonde gebruikt worden om littekens te vermijden.

Het gebruik van de siliconen patches in combinatie met compressietextiel kan permanente littekens vermijden. Deze combinatietherapie zorgt voor een constante oppervlaktedruk en een vochtige omgeving op het litteken, wat een positieve invloed heeft op de genezing ervan. Bij een constant gebruik van beide producten kan een litteken vrijwel onzichtbaar worden.

littekenpleistersamoena.png

We hebben bij Schaeps dus een hele reeks producten binnen ons gamma van postoperatieve borstzorg die de herstelfase van een borstoperatie kunnen bevorderen. We geven je hierover ook graag advies op maat tijdens een afspraak in onze winkel. Heb je meer informatie nodig over de volgende stap in jouw traject? Of heb je vragen over een bepaald product? Twijfel niet om ons te contacteren, of maak een afspraak in de winkel. We garanderen dat we zoeken naar een gepaste oplossing op maat!

Heeft u graag meer informatie over de volgende stappen binnen uw traject? Of hebt u nood aan advies omtrent de verschillende producten die beschikbaar zijn?

Hulp nodig?