Hand- en Armcompressiekousen

Postoperatief lymfoedeem - Voorkomen en verzorgen

Hand- en armkousen worden gebruikt om Lymfoedeem in de arm tegen te gaan of te stabiliseren.

Eén vrouw op vier krijgt na een borstoperatie last van lymfoedeem in de arm. Wanneer ook de lymfeklieren in de oksel worden weggenomen is dit zelfs één op twee. Het lymfoedeem ontwikkelt zich meestal binnen 2 jaar na de operatie, maar kan zelfs pas na 10 jaar optreden. Omdat het lymfoedeem zich slechts geleidelijk aan ontwikkelt, wordt het vaak niet direct opgemerkt en wordt de ernst ervan onderschat. Een goede behandeling vanaf de eerste zwelling kan nochtans heel wat pijn en ongemakken voorkomen.

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van vocht en eiwitten in het onderhuids weefsel door een verstoring van het evenwicht in de aan- en afvoer van lymfevocht. De lymfeklieren fungeren als zuiveringsstations; ze zuiveren het lymfevocht van afvalstoffen en ziekteverwekkers zoals bacteriën. Wanneer deze volledig of gedeeltelijk worden weggehaald wordt het zuiveringsproces verstoord. Als lymfoedeem niet wordt behandeld, ontstaat er op den duur een verandering in het onderhuidse weefsel: het wordt harder en minder elastisch. Deze veranderingen zijn blijvend.

Het dragen van een hand- en/of armkous kan een groot verschil maken. 

Lymfoedeem

BEHANDELEN EN VOORKOMEN VAN LYMFOEDEEM

Indien in het beginstadium het lymfoedeem niet wordt behandeld, dan zal het aangetaste lichaamsdeel steeds meer opzwellen en wijzigt het weefsel. Hoe eerder de behandeling start, hoe beter dus!

De betrokken persoon moet bij de eerste verschijnselen zo snel mogelijk een arts raadplegen en vervolgens beginnen met een geschikte behandeling. Deze behandeling combineert lymfedrainage met een compressiebehandeling a.d.h.v. juiste bandages en compressiekleding. Daarbij werken wij samen met artsen en kinesisten om een optimaal resultaat te garanderen. 

 

DE ONTWIKKELINGSFASE VAN LYMFOEDEEM

Stadium 0 (latent stadium)

Lymfetransport is verstoord, maar kan nog worden gecompenseerd

Stadium I (reversibel stadium)
Lymfesysteem is overbelast, het aangetaste weefsel zwelt op, het weefsel is nog zacht

Stadium II (spontaan irreversibel stadium)
Vorming van overtollig bindweefsel, weefsel begint hard te worden

Stadium III (elefantiase)
Extreme zwelling, huid is verhard, er treden woekeringen op

 

 

mediven_550_Arm_mondi.jpg

Tips: Voorkom lymfoedeem aan hand- en arm

Hieronder geven we u graag enkele tips om lymfoedeem te verkomen:
 • Draag geen insnijdende bh-bandjes.
 • Kies een beha's met brede schouderbanden, die niet inrollen in combinatie met een zachte en brede onderborstband.
 • Draag geen kleding die strak tegen de geopereerde plaats aan ligt of insnoert.
 • Probeer regelmatig te bewegen om de afvoer van lymfevloeistof te bevorderen, bvb met gymnastiek.
 • Leg de arm zo vaak mogelijk omhoog (boven het hart). Dit voorkomt snij- of krasletsels.
 • Draag uw handtas niet aan de geopereerde kant.
 • Laat bloeddrukmetingen, injecties of bloedafnames niet uitvoeren aan de geopereerde kant.
iconenschoenen1.png

Type compressiekousen

Men onderscheidt 2 breitechnieken binnen de compressiekousen:

Rondbreitechniek:

 • confectie
 • zonder naad
 • verschillende kleuren


Vlakbreitechniek:

 • maatwerk
 • met naad
 • alle vormen mogelijk
 • 2 kleuren
MEDIHANDKOUS-mediven_550_Arm.jpg

Aantrekken van een armkous

De armkous wordt tot aan het begin van de handaanzet of tot het laatste kwart teruggeslagen. Vervolgens wordt de armkous over de hand getrokken. De rest van de armkous wordt gelijkmatig tot onder de oksel opgetrokken. Het optrekken is makkelijker als u iets vastgrijpt (bijvoorbeeld een deurklink).

Let op dat de armkous glad over de hele arm verdeeld is en dat er geen afsnoeringen gevormd worden. Vooral de rand mag niet omkrullen en moet zonder de minste vouw vlak liggen. Vraag uw zorgverstrekkers hoe u uw compressiekous het makkelijkste aantrekt. Uw adviseur zal het u tonen en met u uitproberen.  

medi-Arm-Butler-300-dpi.jpg

"Lymph O Fit" - Ontlasting van de lymfevaten

"Lymph O Fit" is speciaal materiaal gemaakt voor de activering van lymfe-afvoer. Het kenmerkt zich vooral door de noppenstructuur aan de binnenkant dat zorgt voor een massage- en drainagewerking op de onderhuid en de kleinere lymfevaten. Daardoor wordt de lymfe-afvoer geactiveerd en het herstel van littekenweefsel ondersteund.

Een goed vochttransport zorg voor een aangenaam draagcomfort en huidklimaat. Het materiaal wordt toegepast bij lymfatische aandoeningen en oefent een zachte druk uit op lymfe en huid. Ze wordt ingezet voor de vermindering van lymfoedeem in de borst, bij hematomen, fibrose, na armlift, liposuctie, na transplantatie van lymfeklieren en bij lichte lymfoedemen in de benen en de lies.

Lymph O Fit kan gebruikt worden ter preventie van lymfoedeem. Heeft u lymfoedeem in een verder stadium, dan raden wij Compressiekousen aan. Deze zullen een constante en juiste druk geven. 

Bekijk producten

Anita-care-lymphofit-1100-Hautabdruck-600x450.jpg

Heeft u recht op een tussenkomst van de mutualiteit?

Hulp nodig?