Tenniselleboog: wat is het en wat doe je eraan?

paDonJoy82-1760EpiforceStrongLifeStyle04.png

Wat is een tenniselleboog, en wat is het verschil met een golfelleboog? Vandaag vertellen we je graag wanneer deze voorkomen, en wat je er aan kan doen.

Wat is een tenniselleboog? 

Een tenniselleboog of epicondylitis lateralis is een belasting van de pees aan de buitenkant van de elleboog. Het wordt veroorzaakt door chronische overbelasting en uit zich in pijn en stijfheid aan het ellebooggewricht. De term is ietwat misleidend omdat het in feite gaat over een aandoening die niet enkel door het tennissen veroorzaakt kan worden, maar ook door vioolspelen, werken met een schroevendraaier, bureauwerk (langdurig aanspannen van spieren bij muisklikken en typen), metsen/voegen en ander frequent gebruik van de elleboogspieren. Het gaat bij een tenniselleboog over een ontsteking van de pezen die de pols doen strekken. 


De pees geraakt geïrriteerd door overbelasting en er ontstaan kleine scheurtjes. Bij genezing worden deze scheurtjes opgevuld met littekenweefsel waardoor de pees minder sterk is. Dit kan ervoor zorgen dat de overbelasting sneller en vaker terugkomt wat kan resulteren in een chronische aandoening aan de elleboog 

Hoe behandel je een tenniselleboog?

Meestal is een tenniselleboog te verhelpen door voldoende te rusten omdat de overbelasting na verloop van tijd spontaan over gaat, maar een brace kan ook verlichting bieden: het dragen van de gepaste brace kan ervoor zorgen dat de pezen ontspannen en daardoor sneller helen. Je geneesheer zal in de meeste gevallen dus voorstellen om tijdens je rustperiode en vooral tijdens het sporten en bepaalde bewegingen op je werk een brace te dragen.  


Bij Schaeps beschikken we over een uitgebreid gamma aan elleboogbraces die gebruikt kunnen worden tijdens het herstelproces van deze aandoening. Daarnaast kunnen deze braces ook ter preventie van een terugkerende overbelasting preventief gebruikt worden op risicomomenten. Je kan bij ons in de winkel terecht voor de gepaste brace, van zeer eenvoudig tot meer specifieke uitvoeringen, inclusief maatwerk. Aan de hand van de maatname die we uitvoeren, kunnen we je de meest gepaste brace aanraden. Dit uiteraard met inachtname van het advies van uw dokter 

paDonJoy82-1760EpiforceStrongLifeStyle09.png
bauerfeind-campaign-yoga-epitrain_A7309704-eRGB2Middel.png

Omgekeerde wereld: de golfelleboog 

Ook gekend is de golfelleboog of epicondylitis medialis, de aandoening waarbij de pees aan de binnenkant van de elleboog wordt aangetast. De symptomen en de behandeling van de golfelleboog zijn heel vergelijkbaar met die van de tenniselleboog. Bij een golfelleboog bestaat de kans echter dat tegelijk ook de elleboogzenuw is ingeklemd. Het is bij beide aandoeningen steeds aangeraden om je arts te raadplegen voor meer informatie; deze zal de correcte behandeling voorstellen gegeven jouw specifieke situatie.  

Wat bieden we bij Schaeps? 

In het geval dat je gevraagd wordt om een brace te halen en te dragen, kan je steeds terecht bij Schaeps in de winkel voor vrijblijvend advies. Met het voorschrift van je arts kunnen we dan samen bekijken welke brace het beste past gezien jouw specifieke situatie.

We staan bij Schaeps te allen tijde klaar om je zo goed mogelijk te helpen met jouw vragen en noden. Voor meer informatie kan je de site raadplegen of een afspraak maken in de winkel.