Wat zijn diabeetschoenen en waarom zijn dat geen “gewone” schoenen?

Hoofdingdiabeetschoen.png

Twijfel je bij de keuze voor een nieuw paar schoenen? Ben je zeker dat je overal rekening mee houdt? Er bestaan namelijk diabeet- en reumaschoenen die specifiek aangepast zijn op diabetici en/of reumapatiënten die extra zorg moeten dragen voor hun voeten.

We kennen het allemaal; twijfelen bij de keuze voor een nieuw paar schoenen. Maar ben je zeker dat je overal rekening mee houdt? Er bestaan namelijk ook diabeet- en reumaschoenen, specifiek aangepast op diabetici en/of reumapatiënten die extra zorg moeten dragen voor hun voeten. Misschien zijn deze schoenen wel meer geschikt voor jou? 


Beweging is een basisbehoefte en een elementaire voorwaarde voor onze gezondheid. Onze voeten spelen hierin een grote ondersteunende rol. We merken echter meestal pas hoe belangrijk onze voeten zijn voor onze mobiliteit als er problemen ontstaan, zoals drukwonden of kleine wondjes, die met name door bloedvaatproblemen en/of diabetes een ernstig gezondheidsrisico kunnen vormen. Daarom zijn er speciale schoenen ontwikkeld die diabetici en reumapatiënten onder andere voorzien van extra comfort en extra teenruimte om wonden te vermijden. 

Ontdek de producten in dit artikel

Toon alle producten

93708_1.JPG

€ 223,00

92883_1.JPG

€ 198,00

91326_1.JPG

€ 211,00

91327_1.JPG

€ 211,00

Diabetes en voetproblemen  

Voetklachten worden vaak over het hoofd gezien, maar bij ziekten zoals diabetes of reuma zijn ze echter allesbehalve zeldzaam. Miljoenen mensen hebben last van diabetische of reumatische voetklachten. Ze komen dus veel vaker voor dan je denkt. Zulke voetklachten variëren van milde eeltplekken tot kleine wondjes en zelfs misvormingen van de tenen. Elke patiënt ervaart het anders. 


Mensen met diabetes hebben een verminderde stofwisseling, waardoor de huid van de voeten vatbaarder wordt voor kleine scheurtjes en wonden. Diabetes gaat daarnaast ook gepaard met zenuwirritaties en lange termijnschade, waardoor de gevoeligheid van de zenuwen afneemt. Kleine wondjes komen dus vaker voor bij diabetici, omdat zij vaak geen pijn waarnemen als er een wondje ontstaat. Kleine wondjes worden daarom niet altijd tijdig opgemerkt. En als de wondjes niet op tijd verzorgd worden, kunnen ze uitmonden in andere voetklachten. Regelmatige, zorgvuldige voetcontroles zijn daarom essentieel. 

90113_1.jpg
91174_1.jpg

Diabeetschoenen: een perfect passende schoen  

Voor diabetici kunnen wonden aan de voeten (eelt, blaren, drukwondjes, …) al snel een ernstig gezondheidsrisico vormen; vooral als ze veel te laat of helemaal niet worden opgemerkt. Veel voetklachten kunnen echter voorkomen worden door het dragen van de juiste schoenen. Een schoen met een aangepaste pasvorm die extra ruimte in de breedte voorziet is echter niet voldoende; meerdere factoren spelen een rol bij het kiezen van de gepaste schoen voor diabetici. De juiste schoen dient niet alleen voldoende beschermend te zijn voor de voeten en enkels, maar ook uiterst comfortabel. Het maken van de correcte keuze bij de aankoop van een paar schoenen is daarom van uiterst belang!  


Diabeetschoenen zijn specifiek gemaakt voor diabetes- en reumapatiënten. Ze houden namelijk rekening met een aantal belangrijke elementen. Hieronder zetten we graag de verschillende typerende kenmerken van een diabeetschoen even op een rijtje:    


  • Naadloze en antibacteriële binnenvoering 

  • Extra teenhoogte 

  • Brede opening voor eenvoudig aan- en uittrekken 

  • Zacht en gepolsterd bovenmateriaal 

  • Verstijfde loopzool voor een gelijkmatige drukverdeling 

  • Uitneembare inlegzolen zodat een eventuele eigen steunzool er mooi ingelegd kan worden 

  • Verlengde contrefort ter bescherming van de hielpartij 

  • Verlengd afwikkelpunt zodat het drukpunt onder MTP1 ontlast wordt. 

  • Verschillende breedtematen 


Een schoen perfect aangepast aan de gevoelige voet dus! 

Wat kan Schaeps voor u doen? 

Goed passende en vooral niet-beperkende schoenen zijn dus uiterst belangrijk voor diabetici en reumapatiënten. Orthopedische schoenen voor diabetici beschermen de voeten dankzij hun speciale eigenschappen gericht op het vergroten van het comfort en de bescherming van voet en enkel. Klinische studies bevestigen dat het risico op terugkerende voetwonden met 80% kan worden verminderd door voor geschikte schoenen te dragen.   


Bij Schaeps bieden we daarom een ruim aanbod schoenen aan die specifiek gericht zijn op de bescherming en het comfort van uw voeten, waaronder ook schoenen die speciaal gemaakt zijn voor diabetes- en reumapatiënten en patiënten met bloedvaatproblemen.  


Om voetklachten bij diabetes- en reumapatiënten te behandelen is het echter van uiterst belang dat de behandelende arts en de orthopeed nauw samenwerken. Bij Schaeps staan we erop dat iedereen persoonlijk en efficiënt geholpen wordt door een team van ervaren deskundigen op het vlak van voetklachten. Dankzij ons advies op maat kunnen we voor iedere klant een gepaste oplossing voorstellen in samenspraak met de arts.   


Zit je nog met vragen, of kom je graag eens langs voor persoonlijk advies? Twijfel dan niet om een afspraak te maken, of kom langs in de winkel. Onze medewerkers staan klaar om u bij te staan bij het maken van de juiste keuze. 

Nood aan meer informatie? Maak eenvoudig een afspraak online en kom langs!