De oplossing voor een verminderde voetcontrole: een voetopheffer

Hoofdingafbeelding.png

Hoorde je ooit al van voetopheffers? In onderstaande blogpost vertellen we je er alles over!

Wanneer je de controle over de liftende functie van de voorvoet of enkel verliest, wordt het moeilijker om te wandelen. Misschien heb je wel het gevoel dat je voet “blijft hangen” of dat je voet niet meer meekan met de bewegingen die je maakt. In dat geval kan een voetopheffer ingezet worden. 

Wanneer draag je een voetopheffer? 

Het niet kunnen controleren van de liftende functie van de voet kan leiden tot problemen bij het wandelen, maar het gaat ook gepaard met een groot valrisico. De tip van de voet die blijft hangen is namelijk vaak de oorzaak van een val. Dit probleem kan voorkomen bij (gedeeltelijke) verlamming van de zenuw of de voetspier, spierzwakte, of letsel aan het zenuwstelsel. Zulke klachten zorgen ervoor dat er geen volledige controle meer is over de beweging die de voet kan maken. 


Als je je voet steeds hoger moet optillen om volledig los te komen van de grond, ontstaat er een zeer slecht en uiterst vermoeiend looppatroon. Het is daarnaast ook niet aangewezen om dit vanuit de heup te compenseren. Deze manier van wandelen is namelijk zeer belastend voor het bekken en de onderrug. Het is dan ook niet uitgesloten zo andere blessures of complicaties op te lopen.  


 

Wat is een voetopheffer? 

Een met zorg gekozen voetopheffer die eveneens beantwoordt aan de diagnose en het voorschrift van de behandelende dokter of specialist kan dit verhelpen. Met een voetopheffer wordt je voet standaard in een hoek van 90 graden gehouden, zonder daarbij de bewegingsvrijheid in het gedrang te brengen. De hoek van 90 graden en het veersysteem in de voetopheffer zorgen er dan voor dat bij een wandelbeweging, of bij opheffen van de voet, de volledige voet beter verplaatst kan worden zonder dat de tip van de voet blijft hangen. Op deze manier kan zelfstandigheid teruggewonnen worden en worden verplaatsingen minder vermoeiend. 

Voetopheffers1.png
Voetopheffers2.png

De keuze voor een voetopheffer 

De keuze voor een gepaste voetopheffer hangt af van meerdere elementen. Voetopheffers zijn namelijk beschikbaar als prefab en als maatwerk. Er bestaan lichte of sterke modellen. Daarnaast kan je kiezen voor een eenzijdig of dubbelzijdig gelede voetopheffer waarvan de kracht instelbaar is in het scharnier. Deze kan in de schoen gedragen worden of buiten op de schoen gemonteerd worden. 


Een prefab voetopheffer mag mits een voorschrift van een dokter specialist jaarlijks vervangen worden. Een maatwerk voetopheffer kan pas na 5 jaar gebruik vervangen worden, maar mag wel elk jaar hersteld worden met ziekenkas tussenkomst.  


 

Hieronder geven we je een overzicht van de drie grote groepen voetopheffers: 


Een voetopheffer van Polyethyleen (hard plastiek) 

 • Basisvoetopheffer 

 • Volledig terugbetaald 

 • Prefab  

 • Jaarlijkse hernieuwing 


Een voetopheffervan composietmateriaal 

 • Geen basis: meer kracht + fijner 

 • Deels terugbetaald: opleg volgens model 

 • Prefab 

 • Jaarlijkse hernieuwing 


Een maatwerk voetopheffer 

 • Geen basis: individueel vervaardigd 

 • Deels terugbetaald 

 • Maatwerk: individueel vervaardigd 

 • 5 jaar herstelmogelijkheid 

Wat kan Schaeps voor je doen? 

Bij Schaeps hebben we meer dan 30 jaar ervaring in orthopedie en beschikken we eveneens over een ruim aanbod voetopheffers. Er is dus zeker een gepast model te vinden voor uw situatie en noden. De specialisten bij Schaeps helpen je dan ook graag bij het vinden van de juiste voetopheffer in samenspraak met je arts.  


Ben je nog niet zeker van de voordelen van een voetopheffer, of heb je nog vragen? Maak dan gerust een afspraak en kom langs in de winkel voor professioneel advies door onze gespecialiseerde techniekers. Onze professionals helpen je graag verder bij het maken van je beslissing. We staan ook garant voor een correcte maatname en persoonlijk advies indien je daar nood aan hebt. 

Nood aan meer informatie? Maak eenvoudig een afspraak via de website, of kom langs in de winkel!