Steunzolen voor veiligheidsschoenen; een specifieke regelgeving!

Hoofdingafbeeldingsteunzoleninveiligheidsschoenen.png

Je draagt steunzolen en hebt voor je werk een paar veiligheidsschoenen nodig; kan je dan je steunzolen ook in die veiligheidsschoenen gebruiken? Neen, zeker niet!

Je draagt steunzolen en hebt voor je werk een paar veiligheidsschoenen nodig; kan je dan je steunzolen ook in die veiligheidsschoenen gebruiken? Neen, zeker niet! Hieronder leggen we je uit waarom het belangrijk is om ook de specifieke regelgeving voor steunzolen te volgen wanneer je deze wil dragen in veiligheidsschoenen. 

Ontdek de producten in dit artikel

Toon alle producten

84021_0.jpg

€ 29,50

83934_0.jpg

83934 - Bauerfeind

ERGOPAD REDUX HEEL 2 - WIDE

€ 59,70

83933_0.jpg

83933 - Bauerfeind

ERGOPAD REDUX HEEL 2 - SLIM

€ 59,70

83935_0.jpg

83935 - Bauerfeind

ERGOPAD WEIGHTFLEX 2 MEDIUM - SLIM

€ 53,00

Steunzolen voor veiligheidsschoenen 

Veiligheidsschoenen moeten aan bepaalde voorschriften voldoen. Belangrijk hierbij is dat ook de steunzolen die je draagt in de veiligheidsschoenen aan de normeringsvoorschriften moeten beantwoorden. Dit is essentieel op de werkvloer ter voorkoming van ongevallen of problemen. Je kan daarom dus niet zomaar de steunzolen uit je dagelijkse schoenen gebruiken in je werkschoenen 


Voor extra steun aan de voet, en bij knie- of rugklachten is het dragen van steunzolen aangeraden. Echter is het niet toegelaten steunzolen voor alledaags gebruik in veiligheidsschoenen te plaatsen. De wetgeving rond het dragen van steunzolen in combinatie met veiligheidsschoenen is recent sterk gewijzigd en verstrengd. Steunzolen die in veiligheidsschoenen gelegd zullen worden, moeten nu ookmee gecertificeerd worden. Dit om de certificering van de veiligheidsschoen te behouden. Deze steunzolen moeten voldoen aan een reeks voorwaarden en specificaties en mogen enkel en alleen gebruikt worden in de veiligheidsschoenen waarvoor ze gemaakt werden (merk – model – maat). 


Concreet gaat het over de normeringsvoorschriften van Vordering EU/2016/425. Er bestaan daarvoor 2 opties: 

  • NEN-ISO-EN 20347 voor werkschoenen zonder veiligheidsneus 

  • NEN-ISO-EN 20345 voor veiligheidsschoenen met veiligheidsneus 


Je bent met andere woorden dus verplicht om een tweede/extra paar steunzolen aan te schaffen als je ook steunzolen wil dragen in veiligheidsschoenen. Deze steunzolen worden op maat gemaakt en worden afgestemd op de wettelijke veiligheidsvereisten en de specifieke noden van de gebruiker. Bij Schaeps is het mogelijk om steunzolen te laten vervaardigen (met inachtneming van de juiste normeringen) die je in veiligheidsschoenen kan en mag dragen. 

Steunzoleninveiligheidsschoenen1.png
Steunzoleninveiligheidsschoenen2.png

Antistatische steunzolen voor veiligheidsschoenen 

Er bestaat een specifiek soort inlegzool voor veiligheidsschoenen: de antistatische steunzool. Antistatische steunzolen voorkomen dat elektrische ladingen worden doorgespeeld aan elektrische apparaten op de werkvloer. Het komt wel eens voor dat je op de werkvloer – of daarbuiten – een (kleine) elektrische schok voelt. In normale omstandigheden is dat niet schadelijk aangezien het maar om een kleine elektrische lading gaat, maar op de werkvloer kan dit wel ernstige gevolgen hebben.  


Het toevoegen van een antistatische steunzool in je veiligheidsschoen kan ervoor zorgen dat zulke gevolgen vermeden worden. Dit soort zool kan in elke categorie veiligheidsschoen geplaatst worden mits hij gemaakt wordt op basis van de huidige wetgeving en voorzien wordt van de nodige certificaten. 


Bij Schaeps worden antistatische zolen gemaakt met gecertificeerd ESD-materiaal voor een optimale werk- en wandelervaring. 

Wat kan Schaeps Orthopedie voor u doen? 

Wanneer je veiligheidsschoenen moet dragen op het werk en ervoor opteert om steunzolen te dragen in deze schoenen, laat je dus best steeds nakijken aan welke voorschriften je steunzolen moeten voldoenWanneer je ze wil gebruiken tijdens het werk is het namelijk van uiterst belang dat de opgestelde voorschriften gevolgd worden om misverstanden bij ongelukken te vermijden. Je houdt hier dus best ook rekening mee wanneer je een tweede paar laat maken. 


Schaeps heeft reeds meer dan 30 jaar ervaring in het vervaardigen van steunzolen. Je kan bij ons terecht voor steunzolen in verschillende uitvoeringen en voor verschillende schoenen. Je krijgt bij Schaeps Orthopedie ook korting wanneer je twee paar steunzolen bestelt in één bestelling. Meer info hierover vind je in de winkel.  


Heb je nog vragen, of kom je graag eens langs voor persoonlijk advies op maat? Maak eenvoudig een afspraak online via de website, of kom langs in de winkel. Onze professionals staan klaar om je te voorzien van de beste zorgen. 

Nood aan meer informatie? Maak eenvoudig een afspraak online en kom langs in de winkel!