Wat zijn orthopedische veiligheidsschoenen?

Hoofdingafbeelding2.png

Veilig kunnen werken is van uiterst belang voor werknemers; een gepaste veiligheidsschoen is dus geen overbodige luxe!

Veilig kunnen werken is van uiterst belang voor werknemers; een gepaste veiligheidsschoen is dus geen overbodige luxe! Het vinden van de juiste werkschoen is echter niet altijd een klus die snel geklaard is: het is belangrijk om de specifieke noden van je voeten onder de loep te nemen om zo voetklachten te kunnen voorkomen.  

Draag jij of draagt een van je collega’s veiligheidsschoenen op het werk en zijn deze knellend voor de voet? Of bieden ze te weinig teenruimte aan? Misschien zijn de klachten zo gevorderd dat sommige werknemers niet meer kunnen werken en daarom thuisblijven? Een aangepaste veiligheidsschoen of op maat gemaakte veiligheidsschoen kan dan misschien wel de oplossing bieden! 


 

Waarom een orthopedische veiligheidsschoen? 

Orthopedische veiligheidsschoenen – al dan niet op maat gemaakt – worden vervaardigd met als doel een zo optimaal mogelijk voetcomfort te bieden terwijl de veiligheid behouden wordt. De juiste pasvorm is hierbij onder andere essentieel. Een orthopedische veiligheidsschoen biedt de mogelijkheid extra aanpassingen aan te brengen die het wandelen en staan op het werk aangenamer kunnen maken; zo is het mogelijk een veiligheidsschoen te verkrijgen in verschillende breedtematen, teenhoogtes en speciale uitvoeringen met extra aanpassingen (voor diabetici bijvoorbeeld). 

 

Gecertificeerde (orthopedische) veiligheidsschoenen zorgen ervoor dat het ziekteverzuim ten gevolge van voetklachten bij werknemers gereduceerd wordt. Door het dragen van schoenen met een correcte pasvorm en de juiste specificaties wordt werken en lopen met veiligheidsschoenen weer comfortabel en aangenaam. Op die manier kan de productiviteit verhoogd worden en kunnen aanhoudende of terugkerende voetklachten vermeden worden. Investeren in een goede veiligheidsschoen loont dus!


Ontdek de producten in dit artikel

Toon alle producten

92885_1.JPG

€ 210,00

90242_1.JPG

€ 193,00

90241_1.JPG

€ 210,00

90238_1.JPG

€ 202,50

 

3 categorieën veiligheidsschoenen 

Veiligheidsschoenen worden vaak opgedeeld in categorieën S1 tot en met S5. Vaak verschillen de schoenen in deze categorieën niet veel van elkaar; het gaat soms namelijk over een verschil dat enkel met het soort materiaal te maken heeft. Een duidelijkere opdeling binnen het gamma veiligheidsschoenen, dat door vele schoenfabrikanten gevolgd wordt, bestaat uit 3 grote categorieën. Hieronder geven we graag een woordje uitleg per categorie om de eigenschappen en verschillen toe te lichten. 

 

1) Ready-made veiligheidsschoenen 

Veiligheidsschoenen hoeven niet altijd op maat gemaakt te worden. Een bestaan verschillende modellen en uitgaves schoenen die perfect zijn voor werknemers zonder speciale voetklachten of noden. Deze ready-made veiligheidsschoenen worden onder andere gebruikt bij de brandweer, in de zorgsector, in winkelketens, voor dakdekkers, etc.  


Er bestaan naast verschillende lengtematen ook uitgaves in diverse breedtematen en met aangepaste teenhoogtes om zo het comfort te verhogen voor mensen die hier nood aan hebben. Ook specifiek voor diabetici en reumapatiënten, bijvoorbeeld, bestaan er aangepaste schoenen om een optimaal comfort te kunnen verzekeren terwijl de veiligheid gewaarborgd wordt.  

 

2) Semi-orthopedische veiligheidsschoenen 

Binnen dit gamma van veiligheidsschoenen kunnen we naast schoenen met extra teenruimte of schoenen met verschillende breedtematen ook schoenen terugvinden waar orthopedische aanpassingen op gemaakt worden. Dit gebeurt om een nóg betere pasvorm en hoger comfort te kunnen garanderen.  


Zo bestaan er onder andere modellen met een teen-beschermende orthopedische neus en/of een verdiepte leest. Deze aanpassingen bieden de optie om een op maat gemaakte steunzool in de veiligheidsschoen te leggen die gecertificeerd en conform is met de huidige wetgeving. 

 

3) Orthopedische veiligheidsschoenen op maat 

Voor werknemers met specifieke noden is een op maat gemaakte orthopedische veiligheidsschoen de beste optie. Dankzij een individuele leest kan er een aangepaste pasvorm ontworpen worden waarin alle pijnpunten van de voet extra worden beschermd.  


Voor het opmaken van de zool zal er, gebaseerd op de werkomstandigheden, een keuze gemaakt worden tussen verschillende materiaalsoorten. We houden hierbij rekening met een eventuele steunzool (die ook op maat gemaakt moet worden voor de veiligheidsschoen – zie onze blogpost over steunzolen in veiligheidsschoenen)Zo ben je bij Schaeps verzekerd van het feit dat de veiligheidsschoenen die op maat gemaakt worden gecertificeerd en conform zijn met de huidige wetgeving. 

Watzijnveiligheidsschoenen.png
Watzijnveiligheidsschoenen__.png

Opgelet! Wetgeving en certificaten 

De meeste werknemers zijn niet op de hoogte van het feit dat veiligheidsschoenen conform moeten zijn met de huidige wetgeving en moeten voldoen aan de nodige certificaten. Zeker wanneer je steunzolen wil dragen in de veiligheidsschoenen is het van uiterst belang dat de combinatie tussen schoen en steunzool gecertificeerd is. Bij Schaeps begeleiden we werknemers op een professionele manier om een gepaste oplossing te zoeken voor voetklachten waarbij de certificering gewaarborgd blijft. 


Voor meer informatie over steunzolen voor veiligheidsschoenen kan je terecht op onze blog waarin we in detail vertellen waar je op moet letten. 

Wat kan Schaeps voor u doen? 

Schaeps is sinds 1934 gespecialiseerd in orthopedie en het vervaardigen van orthopedische maatschoenen, waaronder ook orthopedische veiligheidsschoenen. Daarnaast staan we gekend voor het vervaardigen van steunzolen in ons eigen atelier.  


Veiligheidsschoenen van alle drie de categorieën zijn verkrijgbaar bij Schaeps. Met ons uitgebreid gamma zijn we in staat iedereen van een comfortabele schoen te voorzien die zowel in lengte, breedte en hoogte perfect past, maar ook maatwerk is mogelijk bij ons. Dankzij ons professioneel team van technische schoenexperts en een eigen atelier kunnen we individueel op maat gemaakte en semi-orthopedische veiligheidsschoenen vervaardigen. 


Heb je nog vragen, of kom je graag eens langs voor persoonlijk advies op maat? Maak eenvoudig een afspraak online via de website, of kom langs in de winkel. Onze professionals staan klaar om je te voorzien van de beste zorgen. 

Nood aan meer informatie? Maak eenvoudig een afspraak online en kom langs in de winkel!