Alles wat je moet weten over rugverbanden

Bf_Klinik_Spinova.jpg

Rugklachten komen vaak voor, maar blijven rondlopen met rugpijn hoeft zeker niet.

Rugklachten komen vaak voor, maar blijven rondlopen met rugpijn hoeft zeker niet. Naast de vaak voorgeschreven oefeningen en kinesitherapie bestaan er ook diverse verbanden voor de rug die de pijn kunnen verlichten. Bij Schaeps hebben we een uitgebreid gamma rugverbanden binnen ons aanbod orthopedie. Hieronder geven we je daarom graag een eerste overzicht van de verschillende mogelijkheden. 

Ontdek de producten in dit artikel

Toon alle producten

95293_0.jpg

95293 - Aspen

LUMBAR SUPPORT

€ 97,85

83960_0.jpg

83960 - Medi

LUMBAMED BASIC - DAMES

€ 92,00

92879_0.jpg

92879 - Thuasne

LOMBACROSS ACTIVITY - 21 CM

€ 88,00

90164_0.jpg

90164 - Medi

LUMBAMED FACET

€ 189,60

Verschillende opties voor rugverbanden

Via de mutualiteit is het mogelijk om maatwerk verbanden, corsetten of lumbostaten aan te schaffen. Maatwerk verbanden worden gemaakt op basis van vooraf genomen maten en zijn volledig afgestemd op jouw lichaam en noden. Je kan echter ook rugbanden kopen die niet gemaakt worden op basis van maatwerk; de zogenaamde prefab verbanden. Deze zijn niet persé minderwaardig in vergelijking met de maatwerk verbanden, want ook deze braces kunnen de pijn verlichten. 


Er bestaan ook verschillende materialen voor het vervaardigen van rugverbanden. Zo heb je enerzijds verbanden gemaakt uit tijk en elastisch metaal, die ook voorzien kunnen worden van brede, metalen baleinen en/of een rugplaat die op de rug gevormd wordt. Anderzijds vind je lumbostaten in leder en veerstaal die veel steviger zijn dan rugverbanden uit tijk, en die van extra kussentjes kunnen voorzien worden voor extra ondersteuning waar nodig.  


Een andere optie zijn de orthopedische korsetten, die speciaal op maat gemaakt worden voor een specifieke diagnose. Deze korsetten kunnen correctief of ondersteunend zijn voor mensen met scoliose of skyfose, bijvoorbeeld. Ze worden voorzien van drukpelotten in diverse types, en kunnen vervaardigd worden in diverse materialen.  

verelstcorsetteleder-hd-0007.jpg
Bf_Klinik_LumboLoc.jpg

Wanneer draag je rugverbanden?

Rugverbanden kunnen voor verschillende doeleinden gedragen worden. Hieronder geven we je een kort overzicht van de situaties waarin een rugbrace gedragen wordt. 


  1. Rugbanden kunnen preventief gedragen worden om pijn te vermijden in situaties waarbij er veel druk gezet wordt op de rug, of tijdens zwaar werk, bijvoorbeeld.  

  1. Ze kunnen daarnaast ook corrigerend optreden om de rug in de correcte positie te houden en een goede houding te verzekeren, om zo pijn of overbelasting te vermijden. 

  1. Verder kan een rugband ook ondersteunend werken bij overbelasting; hierbij wordt de brace dan gedragen om tijdens het werken, sporten of tijdens de revalidatie om (verdere) blessures te vermijden. 


 

Doseer het gebruik van een rugverband

Het is hierbij echter belangrijk om op te merken dat het dragen van een rugbrace ook enig risico met zich meebrengt. Bij overmatig gebruik kan de rug verzwakken, waardoor er dus een averechts effect wordt gecreëerd. Je rug zal dan wel ondersteund worden, maar hij zal verzwakken en meer vatbaar zijn voor blessures of overbelasting.  


Het is dus uiterst belangrijk om het gebruik van een rugverband te doseren! Het dragen van een rugband doe je best enkel wanneer je er behoefte aan hebt. Met andere woorden: wanneer je pijn ondervindt, wanneer je zwaar werk moet verrichten waarbij er veel druk kom te staan op je rug, of in bepaalde situaties op aanraden van je arts. Je hebt zelf in de hand wanneer en hoe vaak je de brace draagt; let er gewoon op dat je je rug niet verzwakt en enkel een handje helpt! 

Wat kan Schaeps voor u doen? 

Schaeps heeft al meer dan 30 jaar ervaring in de orthopedie en onze professionals staan voor u klaar als u met vragen zit, advies wil, of meteen een rugbrace wil aanschaffen. Bekijk gerust ons aanbod rugbraces in onze webshop, of maak een afspraak in de winkel. 

Komt u in aanmerking voor een terugbetaling via het ziekenfonds (maatwerk of prefab)? Lees er alles over op onze webpagina over de tussenkomst voor braces of orthesen.

Meer informatie of advies nodig? Maak eenvoudig een afspraak online!