De aanvraagprocedures voor een elektrisch mobiliteitshulpmiddel; een stappenplan

IMG_1160-kopie-kopie.jpg

De keuze voor de juiste scooter is heel belangrijk. De keuze bepaalt namelijk wat je allemaal kan doen, waar je naartoe kan, hoe lang je onderweg kan zijn op 1 batterijlading, hoeveel begeleiding je nodig hebt, enzovoort.

Het is daarom van uiterst belang om een juiste keuze te maken enkel en alleen wanneer je alle informatie doorlopen hebt, en weet welke scooter welke voordelen/nadelen biedt.  

 

Schaeps helpt je graag bij het opstarten van een aanvraagprocedure voor een elektrisch mobiliteitshulpmiddel bij het VSB of de verzekering. Van het kiezen voor het juiste model, tot de aanvraag voor een tussenkomst van het VSB, Schaeps staat paraat om je te helpen waar nodig. We helpen je nu alvast graag op weg met het proces door een stappenplan op te stellen dat je aanvraagprocedure gemakkelijker zal maken. 

 

1) Een scooter? Of misschien toch een rollator of rolstoel? 

Er bestaan verschillende mobiliteitshulpmiddelen, gaande van scooters tot rolstoelen, rollators, wandelstokken of driewielers. Schaeps heeft een uitgebreid aanbod mobiliteitshulpmiddelen beschikbaar, en adviseert u graag over de verschillende mogelijkheden. De keuze voor het juiste hulpmiddel is belangrijk voor het verdere verloop van de procedure. Informeer je steeds goed naar de verschillende opties, en maak een overwogen keuze. 

Kies je uiteindelijk voor een scooter? Dan is het tijd om een specifiek model te kiezen. 


2) Informeer je over de verschillende soorten scooters 

Er zijn verschillende type scooters. Meestal worden ze opgedeeld in drie categorieën: buitenscooters, binnen/buiten scooters en binnenscooters.Op basis van enkele korte vragen is het eenvoudig na te gaan welk soort scooter je precies nodig hebt of welke scooter het beste bij jouw levensstijl past. Zo maak je onmiddellijk een optimale keuze zonder verrassingen en/of teleurstellingen achteraf! 


4 vragen die centraal staan bij de keuze van een scooter zijn: 

  • Waar wil je de scooter gebruiken? 

  • Welke afstanden wil/moet je doen met je scooter? 

  • Hoe snel wil je kunnen rijden met de scooter? 

  • Moet de scooter eenvoudig te transporteren zijn? 


Deze stap in het proces is waarschijnlijk de meest cruciale; een juiste keuze maken voor een bepaalde scooter is uitermate belangrijk voor de toekomst! Onze blogpost over de verschillende categorieën scooters kan je op weg helpen bij deze keuze. Twijfel ook niet om contact op te nemen met ons als je met vragen zit; we geven je graag advies op maat om te helpen bij het maken van een beslissing. 


Eens je oog uiteindelijk gevallen is op 1 soort scooter, kan je aan de slag met de volgende stappen binnen de aanvraagprocedure.  

25.png
27.png

3) Kom je in aanmerking voor een tussenkomst van het VSB? 

De aankoop van een scooter kan een grote schep uit uw budget betekenen. In sommige gevallen kan u echter rekenen op een tussenkomst van de Vlaamse Sociale Bescherming. Let hierbij wel op; niet alle scooters komen hiervoor in aanmerking! 


De VSB heeft een lijst opgesteld van erkende, goedgekeurde scooters die allemaal voldoen aan vooropgestelde vereisten en uiterst geschikt zijn voor mensen met een functiebeperking. Enkel scooters die op deze lijst staan komen in aanmerking voor een (gedeeltelijke) terugbetaling. De scooters die Schaepsaanbiedt zijn allemaal door het VSB goedgekeurd, en komen dus allemaal in aanmerking voor een tussenkomst. 


Voor een (mogelijke) tussenkomst van het VSB doorloop je de volgende stappen: 

  • Komt jouw scooter in aanmerking voor terugbetaling? Dit kan je eenvoudig opzoeken op de lijst die samengesteld werd door het VSB. De scooters bij Schaeps komen hiervoor allemaal in aanmerking. 

  • Voldoe je aan alle voorwaarden voor een tussenkomst? De scooter moet voorgeschreven worden door een arts of specialist en je moet aangesloten zijn bij de Vlaamse Sociale Bescherming (VSB). 

  • Laat je aanvraag opstellen voor een tussenkomst. Let hierbij op dat alle nodige documenten aanwezig zijn: een medisch voorschrift, een rolstoel advies rapport, een testverslag, en het aanvraagdocument. Dit kan Schaeps volledig voor je in orde brengen; zo hoef jij je niet druk te maken over de aanvraagprocedure! 

  • De aanvraag wordt na indienden van de nodige documenten behandeld door de zorgkassencomissieDeze zal zowel jou, als Schaeps op de hoogte brengen van hun beslissing. 


Voor meer informatie over de aanvraagprocedure van een tussenkomst, kan je op onze website de infopagina over het VSB lezen, of kom langs in de winkel voor advies op maat. Wanneer je een scooter koopt bij Schaeps, helpen we je ook steeds bij het aanvragen van de tussenkomst! 

 


4) Loopt er al een dossier? 

Heb je al een dossier lopen bij het VSB of je verzekering, en ben je nog afwachtend op goedkeuring? Dan kan Schaeps je nog steeds helpen! We kunnen steeds bij wijze van opvolging naar de stand van het dossier vragen en die informatie aan jou doorgeven. Daarnaast kan bij een verzekeringsmaatschappij, gekoppeld aan een ongeval, ook een offerte ingediend worden.

We kunnen voor jou nog een offerte voor een elektrisch mobiliteitshulpmiddel indienen om je dossier nóg vollediger te maken. Daarbovenop voorzien we ook een uitgebreide motivatiebrief waarin we uitleggen waarom dit mobiliteitshulpmiddel (waarvoor de offerte opgesteld werd) het perfecte middel is voor jouw noden. Deze motivatiebrief heeft een positieve invloed op het beslissingsproces van het VSB, en kan zorgen voor een snellere goedkeuring. 

 


5) Informeer je naar de mogelijkheden in verband met pechverhelping en het onderhoud van je scooter

Je scooter goed onderhouden is van uiterst belang om een lange levensduur van je mobiliteitshulpmiddel te garanderen. Daarnaast is het ook interessant om te kijken welke opties er bestaan in verband met pechverhelping. Schaeps helpt je hier graag bij en geeft je graag advies op maat.

Voor meer informatie kan je steeds terecht op onze informatiepagina's:

 

Schaeps informeert je hier graag over bij de aankoop van je scooter. Voor meer informatie kan je ook steeds een afspraak maken. 

Schaeps helpt je ook graag bij de aanvraagprocedure voor een scooter. Van het kiezen voor het juiste model, tot de aanvraag voor een tussenkomst van het VSB, Schaeps staat paraat om je te helpen waar nodig. Maak eenvoudig een afspraak online, en kom langs voor persoonlijk advies op maat. 

Kom je graag langs voor advies op maat? Maak eenvoudig een afspraak!