Hoe maak je de juiste keuze tussen de verschillende soorten scooters?

IMG_1351.jpg

De keuze voor de juiste scooter is uiterst belangrijk. Er is een enorm divers aanbod aan scooters, elk met hun eigen specificaties en mogelijkheden.

De keuze voor een bepaalde scooter bepaalt ook wat je wel of niet kan doen. Het is daarom cruciaal om je voldoende te informeren over de mogelijkheden, en een gefundeerde keuze te maken op basis van jouw specifieke eisen en noden.  

 

Verschillende categorieën  

Er bestaan 3 verschillende categorieën scooters: binnenscooters, binnen/buitenscooters en buitenscooters. De keuze voor een scooter uit een van deze categorieën bepaalt dan ook of je je met dezelfde scooter binnen en/of buiten kan bewegen. Je maakt daarom best een beslissing op basis van je levensritme, gewoonten én noden. Om het je iets gemakkelijker te maken, zetten we hieronder voor jou eventjes op een rijtje  


Binnenscooters 

  • Actieradius: +/- 20 km 

  • Snelheid: 6 km/u 


Binnen/buitenscooters 

  • Actieradius: +/- 30 km 

  • Snelheid: 10-12 km/u 


Buiterscooters 

  • Actieradius: +/- 40-45 km 

  • Snelheid: 15 km/u  

Hoe bepaal je welke scooter bij je past?  

Je zelfstandigheid terugkrijgen met een scootmobiel is perfect mogelijk! Zeker wanneerje de juiste scooter kiest die perfect aansluit bij jouwnoden, je levensritme en gewoonten. Maar hoe maaje nu die juiste keuze? Bij Schaeps geven we je graag vrijblijvend advies en helpen we je graag bij het maken van deze keuze. 

Op basis van enkele vragen is het eenvoudig na te gaan welke soort scooter je nodig hebt: 

 

1) Waar wil je de scooter gebruiken? 

Wil je zelfstandig naar de stad kunnen trekken, of naar het winkelcentrum? Of wil je ook op oneffen ondergrond door een heuvelachtige omgeving kunnen rijden? Of misschien wil je enkel binnenshuis je scooter gebruiken? Niet alle scooters zijn aangepast op al deze situaties. Het is daarom belangrijk om een duidelijk beeld te hebben over waar je de scooter precies zal gebruiken. 

De 3 categorieën scooters hebben elks verschillende eigenschappen en specificaties. Overleg daarom met je verdeler over de verschillende mogelijkheden en maak een doordachte en weloverwogen keuze voor een binnenscooterbinnen/buitenscooter, of buitenscooter met inachtneming van alle opties. 

 

2) Welke afstanden wil/moet je doen met je scooter? 

Wil je lange ritten kunnen maken tijdens een daguitstap, of volstaat het om korte afstanden af te kunnen leggen naar bijvoorbeeld de winkel of de dokter? En is het belangrijk dat er iemand met je mee kan, te voet of met de fiets? Niet alle scooters hebben eenzelfde bereik dankzij de verschillen in baterijvermogen (en de hier van afhangende prestaties). Daarnaast is ook de snelheid van scooters telkens anders.  

Het is dus belangrijk om stil te staan bij de afstanden die je zal doen met de scooter, en of je graag zelfstandig op de baan gaat, of ook graag met geliefden op pad gaat. Afhankelijk van die keuze zal je een categorie hoger/lager moeten gaan. Vergeet daarbij natuurlijk ook niet terug te gaan naar je antwoord van de vorige vraag – het is namelijk belangrijk dat je kiest voor een scooter binnen een categorie die voldoet aan zoveel mogelijk van je eisen.

27.png
IMG_1160-kopie-kopie.jpg

3) Hoe snel wil je kunnen rijden met de scooter? 

De snelheid van je scooter kan belangrijk zijn voor bepaalde functies die de scooter moet vervullen. De snelheid die je graag zou kunnen halen zal daarom ook mee het type scooter bepalen. Houdt daarbij ook rekening met de omgeving waarin je de scooter gebruikt. Zal je de scooter enkel binnenshuis gebruiken? Wil je graag naar het drukke stadscentrum of andere dichtbevolkte plaatsen met je scooter? Of wil je meer landelijke uitstappen maken

Het klimmend vermogen van je scooter kan ook een bepalende factor zijn! Wanneer je bijvoorbeeld in een keldergarage moet kunnen rijden, of vaak hellingen moet doen, zal dit jouw keuze voor een scooter ook beïnvloeden. 

Voor korte afstanden is een scooter die een lage(re) snelheid aankan vaak voldoende. Als je echter langere afstanden wil doen, is de mogelijkheid om hogere snelheden te halen belangrijker. Je levensritme zal dus mee bepalen welke categorie scooter het beste bij je past.  

 

4) Moet de scooter eenvoudig te transporteren zijn? 

Afhankelijk van je plannen is het misschien belangrijk dat de scooter makkelijk te transporteren is en in de auto moet passen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lange afstanden die je moet afleggen, of aan vakanties waarbij je de scooter graag meeneemt. Enkele vragen die je daarom best even beantwoord zijn: Ga je vaak op stap ver van huis? Heb je een vaste vakantieplaats? Word je bij een uitstap vaak begeleid door iemand die zich verplaatst met de auto?  

Niet alle scooters zijn transportvriendelijk. Er bestaan verschillende scooters die speciaal gemaakt zijn om makkelijk te kunnen transporteren. Sommige modellen zijn ook robuuster dan andere. Het is dus belangrijk dat je een goed zicht hebt op het gebruik van je toekomstige scooter, en of je die graag zou willen meenemen met een auto of niet. Je houdt er daarnaast best rekening mee dat kleine scooters (die handig te transporteren zijn) vaak een minder grote actieradius hebben, en dus minder lange afstanden kunnen doen. Een weloverwogen keuze maken tussen de verschillende kenmerken van scooters is dus essentieel! 

 


Tussenkomst van het VSB 

De aankoop van een scooter kan een grote schep uit uw budget betekenen. In sommige gevallen kan je echter rekenen op een tussenkomst van de Vlaamse Sociale Bescherming. Let hierbij wel op; niet alle scooters komen hiervoor in aanmerking! Niet alleen is er slechts een beperkte lijst scooters die in aanmerking komt, opgesteld door het VSB zelf; het is ook belangrijk om rekening te houden met welke scooter strikt beantwoordt aan jouw noden.

Het VSB bepaalt zelf na de aanvraag tot terugbetaling of de keuze voor een scooter verantwoord is. Hierbij houden ze rekening met de reële verplaatsingen die je als gebruiker kan en moet maken, én je medische situatie. Voor een scooter die veel extra snufjes heeft en “mooier oogt”, bijvoorbeeld, zal je daarom geen (gedeeltelijke) terugbetaling kunnen aanvragen – enkel voor een scooter die strikt voldoet aan jouw noden. 


Samengevat: enkel scooters die op de vooropgestelde lijst staan, én strikt voldoen aan uw noden komen in aanmerking voor een tussenkomst van het VSB. 

Voor meer informatie over een mogelijke tussenkomst van het VSB kan je steeds bij ons in de winkel terecht. We adviseren je graag over de verschillende mogelijkheden, en de nodige stappen binnen het aanvraagproces van een tussenkomst. Maak hiervoor eenvoudig een afspraak online, zo kunnen we de nodige tijd voorzien om jouw situatie samen te bekijken.

Nood aan meer informatie? Maak eenvoudig een afspraak en kom langs voor persoonlijk advies!