Het nut van compressiekousen

Bauerfeind_Reportage_EK5A8988_sRGB.jpg

Waarom bestaan compressiekousen? Wanneer draag je ze en wat zijn de voordelen ervan? Er heerst nog steeds veel onwetendheid rond compressiekousen en hun functie. We geven je hieronder daarom graag een overzicht van het gebruik en de voordelen ervan.

Compressiekousen maken deel uit van een gekende behandeling voor vaatproblemen. Het dragen van zulke kousen houdt spataders onder controle, maar kan ook preventief werken. Symptomen zoals gezwollen voeten, zwaar gevoel in de benen na een lange dag, en zichtbare spataders kunnen allemaal duiden op aandoeningen van de aders

Na een consultatie bij je arts kan het zijn dat je compressiekousen voorgeschreven krijgt. Het dragen van zulke kousen op regelmatige basis zorgt er in de meeste gevallen dan ook voor dat de aanwezige symptomen onder controle kunnen gehouden worden. 

 

 

Vaatproblemen: wat en waarom? 

De meest voorkomende reden voor dragen van therapeutische compressiekousen is de aanwezigheid van spataders. Maar wat is een spatader nu juist? Een spatader is een (soms pijnlijke) verwijding van een ader, meestal in de benen. Door één of meerdere oorzaken wordt de aderlijke bloeddruk verhoogd waardoor er op bepaalde plaatsen in het lichaam meer bloed in de aders aanwezig iswat leidt tot de het “uitrekken” van deze aders. Beenaders zijn dan wel elastisch, maar ze kunnen ook overrekken zodoende dat bepaalde aderkleppen niet meer volledig sluiten en dus aanleiding kunnen geven tot spataders.  

Een overbelasting van de aders kan vele oorzaken hebben: 

  • Weinig beweging 

  • Een zittend of staand beroep 

  • Overgewicht 

  • Zwangerschap of het nemen van hormonale anticonceptie 

  • Het dragen van nauwe kleding 

  • Roken en het gebruik van alcohol 

  • Lange blootstelling aan warmte onder de zonnebank of in bad 

  • Erfelijke factoren 

  •  

Meer dan 2 miljoen Belgen hebben last van vaatproblemen: het komt dus vaker voor dan je zou denken! Gevolgen hiervan kunnen gaan van spataders tot ernstige trombose. Een correcte en gepaste behandeling is daarom van uiterst belang! 

Ontdek de producten in dit artikel

Toon alle producten

95832_0.JPG

95832 - Bauerfeind

RUN ULTRALIGHT - WOMEN - 35-37

€ 44,90

95835_1.JPG

95835 - Bauerfeind

RUN ULTRALIGHT - WOMEN - 38-40

€ 44,90

95838_0.JPG

95838 - Bauerfeind

RUN ULTRALIGHT - WOMEN - 41-43

€ 44,90

95823_0.JPG

95823 - Bauerfeind

RUN ULTRALIGHT - MEN - 38-40

€ 44,90

Uitgelicht: zwangerschap & verre reizen 

Tijdens de zwangerschap kan het dragen van compressiekousen bevorderlijk zijn ter preventie van vaatproblemen. In deze periode worden de aders extra belast omdat er meer bloed door het lichaam stroomt. Het hormoon progesteron dat tijdens de zwangerschap in meerdere mate aanwezig is, zorgt voor een toegenomen elasticiteit in de baarmoeder en bloedvaten. De grootte van de baarmoeder neemt ook toe naarmate de zwangerschap vordert en dit zorgt voor een verhoogde druk op vaten waardoor de terugstroom van het bloed naar het hart wordt afgeremd. Het risico op spataders en trombose is bijgevolg groter tijdens de zwangerschap, waardoor het dragen van compressiekousen als preventieve behandeling zeker interessant kan zijn. 

 

Verre reizen kunnen vaatproblemen ook in de hand werken. Door langdurig zitten in het vliegtuig of lang rechtstaan op de trein vermoeilijkt de terugstroom van het bloed naar het hart. De aders kunnen hierdoor afgekneld geraken wat kan leiden tot bloedstolsels en spataders. Wanneer een bloedstolsel een ader volledig afsluit, kunnen we spreken van een trombose wat op lange termijn kan leiden tot ernstige gevolgen zoals bijvoorbeeld een longembolie. Voldoende bewegen is dus een absolute must! Om de ontwikkeling van trombose en spataders uit de weg te gaan, kan het dragen van compressiekousen voorgesteld worden door de arts. Zowel ter preventie als ter behandeling van eventuele aanwezige symptomen kunnen deze kousen de ontwikkeling van ernstige medische gevolgen minimaliseren. 

Ontwerpzondertitel.png
s.jpg

Geen vermoeide en pijnlijke benen meer dankzij het advies van Schaeps 

Heb je een voorschrift van een arts verkregen voor compressiekousen of zoek je een preventieve behandeling voor tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Met meer dan 30 jaar ervaring staat het Schaeps team klaar voor jou en al jouw vragen! We bieden steeds advies op maat en bekijken samen met jou welke kousen het best passen bij de nodige behandeling.  

 

Tijdens een raadpleging bij Schaeps wordt er voldoende tijd genomen om een uitgebreide analyse uit te voeren van de benen en/of armen. Zo proberen we in samenspraak met de arts tot de meest optimale oplossing te komen voor jouw specifieke situatie. Elk lichaam is uniek en dus verdient iedereen een unieke behandeling! De maatname is daarom ook uiterst essentieel voor een efficiënte behandeling, en we staan erop om onze tijd te nemen om de juiste metingen te doen. 


 

Reeds vele jaren is maatwerk onze specialiteit. Door het toepassen van onze vakkundige kennis kunnen we voor iedereen een aangepaste oplossing voorzien. Graag geven we ook advies over de juiste pasvorm en de correcte draagwijze om je een zo optimaal mogelijk comfort te garanderen. Dankzij de vele uitvoeringsmogelijkheden kan een uniek paar kousen gemaakt worden, perfect afgestemd op jouw lichaam! Daarnaast hoeven deze kousen ook zeker niet saai te zijn! Dankzij de uitvoeringen in verschillende kleuren en/of prints, kan je voor elke gelegenheid een fijn paar kousen vinden in ons assortiment. 

 

 

Wil je meer weten of heb je nog vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren, of kom langs in onze winkel. We helpen je graag verder! 

Maak eenvoudig een afspraak online, en kom langs voor een consultatie.