Compressiekousen maken deel uit van een gekende behandeling voor vaatproblemen. Het dragen van zulke kousen houdt spataders onder controle, maar kan ook preventief werken. Symptomen zoals gezwollen voeten, zwaar gevoel in de benen na een lange dag, en zichtbare spataders kunnen allemaal duiden op aandoeningen van de aders.
Na een consultatie bij je arts kan het zijn dat je compressiekousen voorgeschreven krijgt. Het dragen van zulke kousen op regelmatige basis zorgt er in de meeste gevallen dan ook voor dat de aanwezige symptomen onder controle kunnen gehouden worden.

Vaatproblemen: wat en waarom?
De meest voorkomende reden voor dragen van therapeutische compressiekousen is de aanwezigheid van spataders. Maar wat is een spatader nu juist? Een spatader is een (soms pijnlijke) verwijding van een ader, meestal in de benen. Door één of meerdere oorzaken wordt de aderlijke bloeddruk verhoogd waardoor er op bepaalde plaatsen in het lichaam meer bloed in de aders aanwezig is, wat leidt tot de het “uitrekken” van deze aders. Beenaders zijn dan wel elastisch, maar ze kunnen ook overrekken zodoende dat bepaalde aderkleppen niet meer volledig sluiten en dus aanleiding kunnen geven tot spataders.
Een overbelasting van de aders kan vele oorzaken hebben:
-
Weinig beweging
-
Een zittend of staand beroep
-
Overgewicht
-
Zwangerschap of het nemen van hormonale anticonceptie
-
Het dragen van nauwe kleding
-
Roken en het gebruik van alcohol
-
Lange blootstelling aan warmte onder de zonnebank of in bad
-
Erfelijke factoren
-
…
Meer dan 2 miljoen Belgen hebben last van vaatproblemen: het komt dus vaker voor dan je zou denken! Gevolgen hiervan kunnen gaan van spataders tot ernstige trombose. Een correcte en gepaste behandeling is daarom van uiterst belang!