Steunzolen op maat: wanneer begin je eraan?

IMG_0791.jpg

Pijnlijke voeten? Blijf er niet mee lopen! Verschillende voetproblemen kunnen verholpen worden door het dragen van steunzolen. Lees hier wat de mogelijkheden zijn.

Elke voet bijzonder en uniek


Heeft u soms last van uw voeten na een daguitstap of een lange wandeling? Heeft u bij bepaalde schoensoorten een branderig gevoel aan de zool van uw voet? Of is sporten steeds een belasting voor uw voeten en/of knieën? Dan heeft u misschien wel baat bij extra ondersteuning van de voeten! Elke activiteit vraagt om een andere benadering als het aankomt op de bewegingsmogelijkheden. Een ondersteunende steunzool kan daarom wellicht wel een oplossing bieden voor uw klachten.

 

 

Pijn in de voorvoet


Voorvoetklachten komen voor in de vorm van een branderig of stekend gevoel. Metatarsalgie, bijvoorbeeld, is een gekende aandoening: door een doorzakking van de voorvoet kunnen de vetkussentjes vooraan de voet verdwijnen wat leidt tot een pijnlijke voorvoet of overmatige eeltontwikkeling. Deze klacht komt onder andere vaak voor bij personen die regelmatig schoenen met een hak dragen. Een frequente oorzaak is de voet die doorzakt of juist heel hol is. Meestal kan dit verholpen worden door een verbetering van de stand van de voet waardoor de druk anders verdeeld wordt over de gehele oppervlakte van de voetzool. Om daar bij te helpen kan bijvoorbeeld een voorvoetsteun of zachte polstering gemaakt worden die de druk op de voet kan verminderen.

 

 

Hielpijn


De oorzaak van hielpijn kan te wijten zijn aan verschillende factoren. Veelvoorkomende oorzaken zijn een ontsteking van de achillespees, een instabiele enkel of hielspoor/fascitis plantaris (een ontsteking van het peesblad langs de onderzijde van de voet, wat resulteert in pijn die uitstraalt naar de hiel). Ook is het mogelijk dat er een combinatie van verschillende aandoeningen aan de basis ligt van een pijnlijke hiel. Vaak kan de combinatie van steunzolen en goede schoenen een oplossing bieden voor deze klachten. In functie van specifieke klachten kunnen steunzolen onder andere zorgen voor schokdemping door middel van zachte polstering, maar ook een verbetering van het wandel- en/of looppatroon aan de hand van steunzolen kan soelaas bieden.

 

 

Pijn tijdens of na het sporten


Voet- en/of knieklachten zijn ook niet onbekend bij sporters. Voor elke sport, recreatief of topsport, bestaat er een andere specifieke zool. Zo zijn de schoenen die de beste steun bieden bij atletiek totaal verschillend van de schoenen die de beste steun bieden tijdens het fietsen. Zelfs binnen eenzelfde discipline zijn er verschillen op te merken; denk maar aan de verschillende ondergronden waarop gelopen wordt bij atletiek bijvoorbeeld. Voor elke sport en elk niveau is er een specifieke set van eigenschappen waaraan een goede ondersteunende zool moet voldoen.

 

Holvoeten


Een te holle voet kan veel problemen opleveren: het gewicht wordt hierdoor slechts ondersteund door een klein oppervlak van de voet, waardoor spieren en gewrichten steeds onder spanning staan en de tenen gaan klauwen om extra steun te zoeken. Dit resulteert vaak in overbelasting en voorvoet- en/of hielklachten. Het gebruik van een steunzool kan ervoor zorgen dat het gewicht beter verdeeld wordt over de voet en bijgevolg een grotere stabiliteit biedt aan het lichaam. De drukverdeling wordt geoptimaliseerd en klachten zullen verminderen of zelfs verdwijnen.

 

 

Platvoeten


Platvoeten (ook gekend als doorgezakte voeten) is een veelvoorkomend letsel. De middenvoet en het hielbeen worden naar binnen gekanteld, wat zorgt voor extra druk op deze lichaamsdelen. Zo ontstaat er in de meeste gevallen pijn in de gewrichten, maar ook de spieren en banden aan de voet zullen hier onder lijden. De banden aan de voet zijn bij platvoeten vaak wat “verslapt” waardoor de voet “inzakt”. Door de aangepaste gewichtsverdeling en houding van de voet zal ook de houding van het lichaam veranderen; de stand van de benen en knieën, bijvoorbeeld, kunnen hierdoor veranderen wat ook tot klachten kan lijden aan deze gewrichten. Om pijn en klachten te verlichten kunnen er steunzolen gemaakt worden op maat van de voet die extra steun bieden en de doorzakking van de voet kunnen tegenhouden of corrigeren.

 

 

Hallux Valgus en Hallux Rigidus


Het afwijken van de grote teen naar de andere toe kan wijzen op een hallux valgus. Een pijnlijke, stijve grote teen kan een indicatie zijn van hallux rigidus. Dit kan het gevolg zijn van slijtage van het gewricht (artrose), een botbreuk, een operatie, reuma, enzovoort. Het dragen van aangepaste stijve minder buigzame steunzolen kunnen helpen bij hallux rigidus. Steunzolen met een goede voorvoet correctie brengen verlichting bij de hallux valgus. Een combinatie van de juiste schoen en op maat gemaakte, speciaal gecorrigeerde steunzool is bijgevolg van uiterst belang.

Wat kan Schaeps voor u doen?


Steunzolen zijn uniek voor ieder individu en moeten daarom op maat gemaakt worden. De stand van uw voeten, en bijgevolg ook uw houding, is voor iedereen uniek, waardoor de klachten en noden verschillen van persoon tot persoon. Schaeps garandeert een persoonlijke aanpak voor iedereen waarbij op maat gezocht wordt naar de meest geschikte oplossing.

 

Schaeps beschikt dan ook over een uitgebreid assortiment steunzolen die voor elke activiteit de gepaste ondersteuning bieden, of voetklachten kunnen voorkomen. Bovendien biedt Schaeps Orthopedie iedereen een gratis digitale voet- en loopanalyse aan waarbij uw unieke beweging wordt vastgesteld en geanalyseerd om bepaalde pijnpunten of risicozones vast te stellen. Op die manier kan de oorzaak van bepaalde klachten achterhaald worden en kan er bekeken worden hoe deze verholpen en/of voorkomen kunnen worden met 100% maatwerk.

Wij geven u graag persoonlijk advies!