Diabetes- en reumaschoenen

diabeetschoen.jpg

Wat maakt deze schoenen zo uniek?

Beweging is een basisbehoefte en een elementaire voorwaarde voor onze gezondheid. Bewegen verhoogt het welzijn, voorkomt ziektes en stelt ons in staat actief van het leven te genieten. Onze voeten spelen hierin daarom een grote ondersteunende rol. We merken echter meestal pas hoe belangrijk onze voeten zijn voor onze mobiliteit als er problemen ontstaan, zoals drukwonden of kleine wondjes, die met name door bloedvaatproblemen en/of diabetes een ernstig gezondheidsrisico kunnen vormen.  

Bij Schaeps bieden we daarom een ruim aanbod schoenen aan die specifiek gericht zijn op de bescherming en het comfort van uw voeten, waaronder ook schoenen die speciaal gemaakt zijn voor diabetes- en reumapatiënten en patiënten met bloedvaatproblemen 

Ontdek de producten in dit artikel

Toon alle producten

93708_1.JPG

€ 223,00

92883_1.JPG

€ 198,00

91326_1.JPG

€ 211,00

91327_1.JPG

€ 211,00

Diabetes en voetproblemen 

 

Voetklachten worden vaak over het hoofd gezien en krijgen over het algemeen niet veel aandacht. Bij ziekten zoals diabetes of reuma zijn ze echter allesbehalve zeldzaam. Miljoenen mensen hebben last van diabetische of reumatische voetklachten. Deze variëren van milde eeltplekken tot kleine wondjes en zelfs misvormingen van de tenen. 

 

Mensen met diabetes hebben een verminderde stofwisseling, waardoor de huid van de voeten vatbaarder wordt voor kleine scheurtjes en wonden. Diabetes gaat echter ook gepaard met zenuwirritaties en lange termijnschade, waardoor de gevoeligheid van de zenuwen afneemt. Verwondingen zijn voor diabetespatiënten niet of minder gemakkelijk waar te nemen. Regelmatige, zorgvuldige voetcontroles zijn daarom essentieel. 


 

Het belang van een goed-passende schoen 

 

Voor diabetici kunnen wonden aan de voeten (eelt, blaren, drukwondjes,…) al snel een ernstig gezondheidsrisico vormen; vooral als ze veel te laat of helemaal niet worden opgemerkt. Veel voetklachten kunnen echter voorkomen worden door het dragen van het juiste soort schoeisel. Voor diabetes- en reumapatiënten is het dus aangewezen om beschermende schoenen te dragen die niet alleen voldoende beschermend zijn voor de voeten en enkels, maar ook uiterst comfortabel. Het maken van de correcte keuze bij de aankoop van een paar schoenen is daarom van uiterst belang! 

 

De juiste schoenen kunnen dus helpen om nieuwe wonden te voorkomen, druk op de voet te vermijdenscheurtjes in een vroeg stadium op te sporen en infecties en amputaties te voorkomen. Maar bovenal; ze houden in beweging! 

 Kenmerken diabeetschoenen 

Deze schoenen specifiek voor een diabetes- en/of reumapatiënten houden rekening met een aantal belangrijke elementen. Zo wordt er bijvoorbeeld meer ruimte voorzien voor de voeten om de bewegingsvrijheid te kunnen garanderen, en vaak zijn deze schoenen ook breder in maat en hebben ze een meer teenruimte om meer comfort te bieden aan de voeten. Hieronder sommen we graag even op welke kenmerken nog typerend zijn voor diabetes- en reumaschoenen:  


  • Zacht en gepolsterd bovenmateriaal 

  • Naadloze binnenvoering  

  • Verstijfde loopzool voor een gelijkmatige drukverdeling 

  • Uitneembare inlegzolen zodat een eventuele eigen steunzool er mooi ingelegd kan worden 

  • Verlengde contrefort ter bescherming van de hielpartij 

  • Brede opening om de schoen eenvoudig aan en uit te doen 

  • Verlengd afwikkelpunt zodat het drukpunt onder MTP 1 ontlast wordt. 

  • Verschillende breedtematen 

  • Extra teenhoogte 


Preventieve maatregelen 

Wat kan u dan doen om ingrijpende gevolgen te vermijden? Voorkomen is de beste bescherming!  


Dagelijkse voet check-ups  

Diabetici en reumapatiënten kijken best dagelijks hun voeten na en controleren of er veranderingen, blessures of drukwonden te vinden zijn. Bij voorkeur gebeurt zo’n check-up dagelijks.  

Daarbij is de juiste voetverzorging ook van groot belang. (Voor meer info en tips kan je onze informatiepagina over gezonde voeten raadplegen.) 

 

De juiste schoenen 

Goed passende en vooral niet-beperkende schoenen zijn ook meer dan belangrijk! Orthopedische schoenen voor diabetici beschermen de voeten dankzij hun speciale eigenschappen gericht op het vergroten van het comfort en de bescherming van voet en enkel. Klinische studies bevestigen dat het risico op terugkerende voetwonden met 80% kan worden verminderd door voor geschikte schoenen te dragen.  

 

 

De juiste kousen 

Kousen voor diabetici en/of kwetsbare voeten hebben specifieke kenmerken in functie van een optimale pasvorm en ter preventie van wondjes. Comfortabele sokken voor gevoelige voeten voorkomen wrijving met de huid, hebben geen naden of elastiek die voor irritaties kunnen zorgen en zijn door middel van een speciale breitechniek vervaardigd. Ze worden gemaakt met een unieke mix van de fijnste materialen met een soepele bovenboord die zó losjes is gebreid zodoende dat deze kousen niet zullen knellen noch afzakken. 

Schaeps orthopedie staat voor u klaar 

Om voetklachten bij diabetes- en reumapatiënten te behandelen is het van uiterst belang dat de behandelende arts en de orthopeed nauw samenwerken. Bij Schaeps staan we erop dat iedereen persoonlijk en efficiënt geholpen wordt door een team van ervaren deskundigen op het vlak van voetklachten. Dankzij ons advies op maat kunnen we voor iedere klant een gepaste oplossing voorstellen (uiteraard in samenspraak met de arts).  

 

Worden er voor u orthopedische maatschoenen of diabeetschoenen voorgeschreven door uw arts? Twijfel dan niet om bij ons langs te komen om de verschillende mogelijkheden even te overlopen. We zijn er van overtuigd dat we een gepaste schoen kunnen vinden voor u binnen ons ruime gamma aan comfortschoenen!