Wat maakt een goede wandelschoen?

wandelschoen1.png

Verschillende eigenschappen en innovatieve technologieën uitgelegd

Hét belangrijkste onderdeel van een wandeloutfit zijn de wandelschoenen. Ze werken als schokdemper tijdens het wandelen, bieden steun aan de voet en zorgen ervoor dat je de hele wandeling lang comfortabel kan wandelen zonder blaren, pijn of letsels. Je wandelschoenen moeten aangepast zijn aan jouw geplande activiteit, maar ook aan de specifieke ondergrond waarop je zal wandelen. Er bestaan namelijk verschillende uitvoeringen van wandelschoenen – elk met eigen specificaties en functies. De perfecte wandeltocht begint dus bij de keuze van de juiste wandelschoenen. 

 

Belangrijke elementen 

Wanneer het juiste type wandelschoen gekozen is, blijft het natuurlijk ook uitermate belangrijk om een schoen te kiezen die goed past. Hierbij zijn een aantal punten belangrijk: het type zool, de pasvorm, de breedtemaat, een hoog of laag model, de mogelijkheid om eigen steunzolen te dragen, enzovoort.  

 


Naast de elementen die de pasvorm van de schoen beïnvloeden, zijn er ook nog enkele andere elementen waar je best even over nadenkt bij het kiezen van een paar wandelschoenen. Zo bestaan er bijvoorbeeld verschillende technieken van zoolconstructie met elks hun eigen voordelen. Ook de stabilisatiefactoren in de schoen zijn belangrijk: zo zijn er wandelschoenen met een verstevigde hiel of schacht, extra versteviging aan de tong van de schoen of aan de tenen. Daarnaast zijn er verschillende sluitingen mogelijk op een wandelschoen, gaande van velcro tot veters en unieke striktechnieken voor aangepast comfort. En denk ook zeker aan een goed paar wandelsokken; het dragen van de juiste sokken in wandelschoenen is namelijk ook heel belangrijk! 

 

Wat kan je verwachten van een goede wandelschoen? 

Maar wat is er nu zo speciaal aan al die verschillende snufjes die een wandelschoen zo geschikt maken voor een trektocht? We overlopen hier even de belangrijkste specificaties die we vinden in een wandelschoen en leggen ze uit aan de hand van een illustratie. 

Als we het voorbeeld van de LOWA trekking schoen erbij nemen, zien we onder andere een hele lijst specificaties die ervoor zorgen dat je tijdens het wandelen kan rekenen op ultiem comfort. 

 

 

  1. Aan de hiel en enkel is een goede bescherming zeer belangrijk. Bij goede wandelschoenen wordt er daarom aan de achterkant van de schoen extra voering voorzien voor ultiem comfort en om wonden te voorkomen. 


  1. Het is daarnaast ook belangrijk om aan de buitenkant van de schoen aan de kant van de hiel extra versteviging te voorzien. Hiervoor worden er in verschillende wandelschoenen extra laagjes voorzien uit stevig materiaal die zorgen voor extra stabiliteit en weerstand. 


  1. De zool van een goede wandelschoen is schokabsorberend en zacht om op te wandelen. Aan de hielzijde wordt er extra gefocust op de schokdemping waardoor er vaak een extra element wordt toegevoegd dat schokabsorberend werkt.  


  1. Aan de onderkant van de zool zijn bijna altijd brede groeven te vinden die op oneffen terrein een goede grip verzekeren. Daarnaast is de zool gemaakt van stevige rubber, om ook te fungeren als schokdemper tijdens het wandelen. 


  1. De binnenzool en/of tussenzool van een goede wandelschoen is steeds voorzien van de beste materialen. Zo zijn er wandelschoenen die verschillende lagen toevoegen voor optimaal comfort. Zulke zolen kunnen gemaakt zijn uit plastiek, carbon, kunststof, PU-schuim, rubber, waterdicht materiaal, enzovoort. Elk type wandelschoen heeft eigen specificaties, geschikt voor en aangepast aan de voorziene activiteit.  


  1. Aan de voorzijde van de schoen worden er extra lagen toegevoegd ter bevordering van de schokdemping en het comfort. 


  1. Bij stevige wandelschoenen is de tip van de schoen vaak verstevigd voor extra bescherming. Daarnaast wordt er ook vaak gefocust op het creëren van extra teenruimte ten aanzien van het draagcomfort. 


  1. Het voetbed (waar uw voet op rust in de schoen) is meestal een anatomisch aangepast voetbed dat zich schikt naar de vorm van uw voet. Op die manier kan een perfecte pasvorm gegarandeerd worden terwijl het comfort en de stabiliteit van de schoen behouden wordt. 


  1. De meeste wandelschoenen zijn ook voorzien van een uitneembaar voetbed. Doordat de inlegzool van de schoen verwijderd kan worden, bestaat er de mogelijkheid om een eigen steunzool in de schoen te plaatsen. Dit verhoogt het draagcomfort tijdens het wandelen en vermijdt pijnlijke voeten. 


  1. Aan de schacht wordt er vaak gewerkt met stug of stevig materiaal (zoals bijvoorbeeld leer), zodat tijdens het wandelen de voet optimaal beschermd en gestabiliseerd wordt. Niet alleen wordt er met zorg gekozen voor het gepaste materiaal in functie van het type wandelschoen, er kan ook extra versteviging toegevoegd worden in de vorm van extra frames, bijvoorbeeld, om een nóg hogere stabiliteit te garanderen. Natuurlijk bestaan er ook nog andere elementen die terug te vinden zijn in wandelschoenen. Bij Lowa vinden we bijvoorbeeld nog twee elementen terug die dienen ter verhoging van de stabiliteit: een extra stabiliteitsframe ingebouwd en verbonden met de zool, alsook een support frame in de zool. Voor elk type wandelschoen bestaan er talrijke elementen die de schoen uniek maken. Of het nu gaat over specifieke technieken voor het vervaardigen van een comfortabele zool, het bijvoegen van stabiliteitsframes aan de schacht van de schoen, of het toevoegen van extra materiaal aan de zool van de schoen voor een betere schokdemping, alle specificaties hebben hun eigen functie die de wandelervaring bevorderen. 
 
 
 
Wandelschoenen bij Schaeps

Vertrek je binnenkort op trektocht en ben je op zoek naar een goed paar wandelschoenen? Of ben je op zoek naar advies omtrent de best passende schoen voor jouw activiteit? Twijfel dan niet om contact op te nemen met ons, of kom langs in onze winkel. We helpen je graag verder en adviseren je over de verschillende mogelijkheden. We streven ernaar u van een ultieme outdoor beleving te kunnen laten genieten. Pasvorm en kwaliteit staan daarom bij ons centraal. Bij Schaeps hebben we voor iedereen een gepaste wandelschoen!  


Op zoek naar een wandelschoen waar een steunzool in past? Of heb je nood aan op maat-gemaakte schoenen? Neem even contact op met ons, en we bekijken wat we voor u kunnen doen. Ons atelier is te allen tijde beschikbaar voor de vervaardiging van steunzolen of orthopedische schoenen. Voor meer info kan je de website bezoeken of even langskomen in de winkel.