Wandelschoenen: Welke schoen past het beste bij jouw activiteit?

LOWA-IMAGE-Renegade_Lofoten_03_BerndRitschel_LOWA.jpg

Het is belangrijk om een kwaliteitsvol en juist paar wandelschoenen uit te kiezen, aangepast aan je geplande activiteit.

Op wandel gaan in de bergen of in het bos vraagt om aangepast schoeisel. Een gewone sneaker biedt tijdens een lange trektocht niet voldoende steun: een goede wandelschoen is voor zulke activiteit geen overbodige luxe dus! Maar… Wat is nu een goede wandelschoen? En welke schoen past er het beste bij jouw geplande activiteit? Er bestaan wandelschoenen specifiek afgestemd op een trekking avontuur, voor all terain, om te gaan klimmen, te wandelen in de bergen, transport/travel-vriendelijke wandelschoenen, enzovoort. Het is daarom van uiterst belang om na te gaan welke schoenen het best passen bij de activiteit die je gepland hebt om zo je voeten te voorzien van het juiste en beste comfort. Het kan echter verwarrend zijn om tussen deze verschillende soorten schoenen te moeten kiezen.  


De wandelschoen is het meest belangrijke onderdeel van je outfit tijdens een wandeltocht, dus het is ontzettend belangrijk toch de juiste keuze te kunnen maken. De correcte schoen zal er namelijk voor schokdemping zorgen en zal pijnlijke blaren en andere letsels vermijden. Hieronder geven we je daarom graag een overzicht van de verschillende soorten wandelschoenen en hun bijhorende specificaties. Zo kan je binnenkort de juiste keuze maken wanneer je opzoek bent naar een paar wandelschoenen voor je volgende uitdaging in de natuur!  

 

 

Verschillende soorten wandelschoenen 

Trekking 

Voor trektochten lang of kort zijn gepaste trekking schoenen van uiterst belang. Dit zijn waarschijnlijk ook de meest gekende wandelschoenen, ook vaak benoemd als “botinnen”. Kenmerkend voor deze soort wandelschoenen zijn de stevigheid en hoge stabiliteit van de schoen. De focus bij trekking schoenen ligt namelijk op de individuele stabilisatie en hoog comfort tijdens het wandelen. Er komt echter nog veel meer kijken bij een outdoor trekking schoen. 


Enkele andere belangrijke onderdelen: 

  • Een aangepaste tong: zachte voering binnenin en voldoende stevig aan de buitenkant voor comfort en stabilisatie 

  • Speciale vetersluiting die niet loskomt en die individueel aangepast kan worden aan de vorm van de voet. 

  • Voldoende ruimte en mogelijkheid om de voet correct en comfortabel af te rollen tijdens het wandelen.  

  • Voldoende steun aan de hiel en tenen. 

  • Een stevige zool voor wandelen op oneffen terrein.   

 

All terrain 

Er bestaan ook wandelschoenen gemaakt voor wandeltochten op verschillende terreinen. Dit soort wandelschoenen focussen op multifunctionaliteit, maar zijn vooral gericht op lichte wandeltochten. Door de aangepaste productspecificaties zijn deze schoenen geschikt voor wandelingen op verschillende plaatsen. Ze zijn vaak extra flexibel, hebben een stevigere zool, zijn naadloos afgewerkt, hebben een gemakkelijke sluiting, en bestaan uit comfortabel materiaal voor een optimaal draagcomfort.  


De all terrain schoenen zijn licht, dynamisch en stabiel: de perfecte combinatie voor verschillende wandelingen op alle terrein. Er bestaan binnen het gamma all terrain wandelschoenen ook enkele verschillende uitvoeringen, zo heb je hoge en lage wandelschoenen, maar ook een sportversie bijvoorbeeld. Elk van deze uitvoeringen heeft weer specifieke functies, aangepast aan de activiteit waar ze voor gemaakt zijn. 

LOWA-GRUPPE-ATC-LOCARNO-STRATOMiddel.jpeg
LOWA-IMAGE-Renegade_Lofoten_05_BerndRitschel_LOWAMiddel.jpg

Climbing & Alpine walking 

Voor tochten in de bergen of momenten waarbij je zal klimmen, kan het aangewezen zijn om op zoek te gaan naar wandelschoenen die enkele specifieke functies hebben, gericht op gebruik in de bergen: 

  • Gepaste sluiting: velcro of veters 

  • Stabiele en stevige zool voor gelijke gewichtsverdeling 

  • Specifiek voor klimmen: zool met klimijzers 

  • Extra versteviging aan de hiel en hielband 

  • Extra ondersteuning aan de schacht van de voet voor wandelen op onbegaan terrein 

 

Travel-friendly 

Wandelschoenen hoeven ook niet altijd onhandig te zijn om mee te nemen: er bestaan ook travel-friendly schoenen, specifiek ontworpen om mee te nemen tijdens vakanties of verplaatsingen. Het gaat bij deze wandelschoenen eerder om een allround-schoen die specifiek ontworpen is om hoog comfort te bieden tijdens het wandelen. Een stevige, maar zachte zool is hiervoor van groot belang bijvoorbeeld, maar ook een zool moet voldoende groeven, een stabiele hiel en een comfortabele binnenvoering. Daarnaast wordt er bij dit soort wandelschoenen ook extra gekeken naar de sluiting van de schoen. 

 

De correcte schoen bij Schaeps 

Afhankelijk van je geplande activiteit is het kiezen van de gepaste wandelschoen uitermate belangrijk. Zo vermijd je letsels en pijnlijke voeten na de wandeltocht en kan je diezelfde avond zonder pijn je voeten voldaan omhoog leggen. Als je vragen hebt over de keuze van de juiste wandelschoen, of als je graag geadviseerd wordt, kan je steeds terecht in onze winkel te Deurne voor advies op maat. We helpen je graag verder bij je zoektocht naar de gepaste schoen!  


Voor meer informatie over het verzorgen van je voeten voor en na een wandeltocht, kan je ook altijd eens een kijkje nemen op onze informatiepagina over gezonde voeten.