Alles wat je moet weten over (postoperatieve) borstzorg n.a.v. een borstoperatie

BRAND_BodyAbstract_2_30102.jpg

Waar houd je best allemaal rekening mee na een diagnose?

Je kreeg een diagnose bij de dokter en er wordt gesproken over een borstoperatie. Wat komt daar allemaal bij kijken? Wat kan je doen om jezelf voor te bereiden? Zijn er dingen waar je rekening mee moet houden?

Bij Schaeps willen we een partner zijn in jouw borstzorg; we staan je bij van de diagnosefase tot na de operatie en herstelfase wanneer je weer zelfzeker en positief door het leven kan gaan. We hebben jarenlange ervaring, en zoeken gericht met jou naar de beste (product)oplossing voor de fase waarin je je bevindt. Onze service eindigt pas wanneer we een gepaste oplossing vinden waar jij je comfortabel en gelukkig bij voelt; we garanderen voor iedereen een persoonlijke aanpak.

Het is daarom belangrijk om ook goed geïnformeerd te zijn over de verschillende fases en mogelijkheden die er bestaan binnen de borstzorg. De toekomst lijkt misschien wat onzeker na die eerste diagnose, maar wij staan voor je klaar om je bij te staan bij elke stap. Hieronder geven we je daarom alvast een eerste overzicht van wat je allemaal kan verwachten en met welke dingen je zeker rekening moet houden.

 

 

Ontdek de producten in dit artikel

96401_0.jpg

96401 - Amoena

44606 LEYLA ZIP-ST-LOW POSTOPERATIEVE BEHA

€ 85,56

96400_0.jpg

96400 - Amoena

45011 PAMELA ZIP-ST-HIGH POSTOPERATIEVE BEHA

€ 79,95

96326_0.jpg

96326 - Amoena

45005 BELLY BANDAGE 3-VE ZWART

€ 59,95

De verschillende stappen binnen jouw traject

Diagnosefase

Het zorgtraject van de patiënte begint bij de diagnose. Tijdens de diagnosefase kunnen we je bij Schaeps bijstaan en fungeren als aanspreekpunt omtrent alle mogelijkheden en komende stappen binnen het genezingsproces. We proberen zo een optimale trajectbegeleiding op te starten dat begint bij het informeren en adviseren van de patiënte over de verschillende producten. Een goede voorbereiding op de operatie is immers zeer belangrijk.

Behandeling

De behandeling voor patiënten met borstnoden wordt steeds gebaseerd op het advies en de behandelingsrichtlijnen van een arts. Het is daarom best dat je met je arts overlegt wat de beste behandeling is voor jouw situatie. Meestal gaat het om een operatie en/of therapie. Wanneer we spreken over een operatie, kan het gaan om (primaire) chirurgie zoals een borstsparende operatie, een mastectomie of een primaire reconstructie. Bij therapie denken we dan aan endocriene therapie, chemotherapie of bestralingstherapie.

Vergeet echter niet dat nazorg minstens even belangrijk is als de ingreep zelf. Na de operatie is het tijd om voor jezelf te zorgen. Het is dus heel belangrijk om de juiste stappen te ondernemen en de juiste producten te gebruiken om een zo optimaal mogelijk genezingsproces te waarborgen. Houdt er echter rekening mee dat ieders zorgtraject anders is: er bestaat geen vast traject wanneer het om borstzorg gaat. Het herstelproces gebeurt in kleine stappen, en elke kleine overwinning is al een stap in de goede richting. Het belangrijkste is om jezelf goed te voelen bij de producten die je gebruikt en de stappen die je neemt om het normale leven weer op te pakken. Maak je geen zorgen om dit proces: we staan voor je klaar om informatie of expertise te bieden, of om je bepaalde producten voor te stellen.

 

 

Herstel

De fase na de operatie is de meest kwetsbare: postoperatieve zorg is uitermate belangrijk voor een optimaal herstel. Aangezien het cruciaal is dat het resultaat van de behandeling behouden wordt, moet er met zorg gekozen worden voor de beste opties t.a.v. het genezingsproces. Hierbij staat comfort, naast herstel, ook steeds vooraan.

De eerste fase van het herstel begint al op de operatietafel. Het is belangrijk om een geschikte compressiebeha te voorzien voor vlak na de operatie, die in het ziekenhuis al aangebracht zal worden. Zo’n compressiebeha zorgt ervoor dat de geopereerde borst gestabiliseerd en geïmmobiliseerd wordt, wat het genezingsproces van het borstweefsel bevordert. Er bestaan beha’s die speciaal voorzien zijn om vlak na de klinische ingreep gebruikt te worden: deze maken gebruik van een voorwasproces en komen in een steriele verpakking zodat de chirurg de compressiebeha meteen kan aanbrengen na de operatie.

Om het herstelproces vooruit te helpen bestaan er echter nog meer verschillende producten die de genezing bevorderen. Amoena en Anita zijn twee fabrikanten die producten afleveren voor borstzorg, waarbij rekening wordt gehouden met de noden van de patiënte voor, tijdens en na de behandeling. Ze werken volgens 3 grote pijlers: borstvorming en protheses, genezingsproces en producten, en textiel voor borstzorg. Deze 3 pijlers liggen aan de basis van elk herstelproces en voorzien daarom elke stap van het proces van een gepaste ondersteuning.

Bij de trajectbegeleiding die we je bij Schaeps aanbieden, wordt er steeds rekening gehouden met jouw specifieke behoeften tijdens je herstel: we zoeken in samenspraak met jou wordt naar de juiste combinatie van producten die de unieke genezingsfase die je doorloopt zal bevorderen. 

Het belang van een goede trajectbegeleiding schuilt in de veranderingen die je meemaakt tijdens het genezingsproces. Je lichaam verandert namelijk constant: wat nu een gepaste behandeling of een gepast product is, is binnen een jaar misschien niet meer geschikt. Dit hangt allemaal af van de cupmaat, de welving van de borst, je gewicht, enzovoort. Een correcte opvolging van het herstelproces is dus belangrijk!

 

Welke producten kunnen er dan allemaal te pas komen aan het genezingsproces?

 • Postoperatieve compressiebeha
  Ondersteunt de wonde en het borstweefsel na een borstoperatie en bevordert de genezing. Beschermt gevoelig littekenweefsel. Minimaliseert risico op postoperatief oedeem en vermindert eventuele zwelling en pijn.
 • Compressieband & buikwand compressieband
  Stabiliseert de borst of buikwand om ongewenste druk en eventuele verschuivingen van implantaten te vermijden.
 • Littekenstickers van silicone
  - De siliconen patch werkt als een tweede huid en zorgt voor een vochtige omgeving op het litteken, waardoor het litteken niet uitdroogt.  Ze vermijden de aanmaak van overmatig bindweefsel om de wonde te sluiten. Deze stickers bestaan in verschillende vormen en voor verschillende lichaamsdelen.
  - Het gebruik van de siliconen patches, in combinatie met compressietextiel, kan permanente littekens vermijden. Deze combinatietherapie zorgt voor een constante oppervlaktedruk en een vochtige omgeving op het litteken, wat een positieve invloed heeft op de genezing ervan.
 • Borstprothesen
  Verkrijgbaar in verschillende vormen en maten.
 • Postoperatieve lingerie of badmode
 • Prothesebeha’s
 • Huidverzorging

Terug naar het dagelijkse leven

Wanneer men het dagelijkse leven weer opneemt na het herstelproces is er echter ook nood aan opvolging, verzorging en aangepaste producten. Denk maar aan aangepaste badmode met eventuele prothesevakjes, aangepaste lingerie, geschikte protheses, compressietextiel, huidverzorging, etc. Het is voor ons bij Schaeps van uiterst belang dat we u weer zelfzeker en positief kunnen laten voelen dankzij onze persoonlijke begeleiding tijdens het herstelproces en ook daarna! We hopen je dankzij de verschillende producten die we kunnen aanbieden ook nog na het herstelproces te kunnen helpen bij het weer opnemen van het dagelijkse leven.

Heb je nood aan nog meer informatie of wil je graag eens een persoonlijk gesprek om jouw situatie te bespreken? Maak dan zeker eens een afspraak bij ons, dan kunnen we samen bekijken wat de volgende stappen zijn binnen jouw proces.

Kom je graag eens langs voor meer informatie, of persoonlijk advies? Maak eenvoudig een afspraak!