Tips voor gezonde voeten

jan-romero-DL4DDQb8yjc-unsplash.jpg

Ga met een gerust hart door het leven: Laat je dragen door gezonde voeten

Je staat de hele dag op je voeten; ze dragen je je hele leven lang door het leven en brengen je naar elke plek die je wil ontdekken. Het is dus van uiterst belang dat je ze goed in de watten legt!

 

Schenk je voeten de nodige (extra) steun

Heb je soms last van je voeten na een daguitstap of een lange wandeling? Heb je bij bepaalde schoensoorten een branderig gevoel aan de zool van je voet? Of is sporten steeds een belasting voor je voeten en/of knieën? Dan heeft u misschien wel baat bij extra ondersteuning van de voeten! Elke activiteit vraagt om een andere benadering wanneer het aankomt op de bewegingsmogelijkheden.

Een digitale voet- en maatanalyse kan helpen om het probleem op te sporen en het kan een eerste aanzet geven om tot een gepaste oplossing te komen. Een ondersteunende steunzool kan misschien wel een oplossing bieden voor uw klachten, of misschien hebt u wel behoefte aan een paar steun- of compressiekousen.  Voor meer informatie omtrent deze behandeling kan u steeds terecht bij Schaeps voor een meting en advies op maat.

Naast medische hulpmiddelen zijn er natuurlijk ook nog een aantal alledaagse dingen die je kan doen om je voeten fit en gezond te houden. We reiken je daarom graag even een paar handige tips aan voor de verzorging van je voeten, zodat je met een gerust hart en gezonde voeten door het leven kan gaan!

 

 

Enkele tips ter verzorging van je voeten

Voetverzorging

1)      Breng je blootvoets tijd door in de zon? Smeer dan zeker de bovenkant én onderkant van je voeten in met zonnebrandcrème! Een voldoende hoge beschermingsfactor is hierbij belangrijk.

2)      Een verfrissend voetenbad kan wonderen doen! Door kruidenextracten toe te voegen aan je voetenbad, voelen je voeten in no-time extra soepel en zacht aan. Een voetenbad mag niet te heet zijn; probeer steeds met koud of lauw water je voeten te verzorgen. Neem ook nooit langer dan 10 minuten een voetenbad, want na 10 minuten beginnen de voeten te verweken.

3)      Eelt of dode huidcellen kunnen makkelijk verwijderd worden met een voetrasp.

4)      Een vochtinbrengende crème aanbrengen (eventueel na een massage van de voet) zorgt voor een goede doorbloeding in je voeten en vermindert onder andere ook de kans op barsten en kloven.

5)      Voor het slapengaan kan het aanbrengen van een verfrissende en voedende lotion de zachtheid van je voeten bewaren. Dit kan ook na een lange wandeling of na het joggen of hardlopen deugd doen en een verzorgende werking bieden.

6)      Om zweetvoeten te vermijden, kan je best je voeten 1 keer per dag wassen met koud of lauw water en een milde zeep. Het is hierbij belangrijk dat je je voeten nadien goed afdroogt, ook tussen de tenen!

7)      Sporadisch gebruik maken van een scrub op de voeten zorgt ervoor dat dode huidcellen verwijderd worden. Ook zal het overmatige eeltvorming vermijden.

8)      Je voeten omhoog leggen kan vaak de spanning op de voeten verminderen en de bloedcirculatie bevorderen. Door je voeten even omhoog te leggen (zelfs 5-10 minuten is al voldoende), voorkom je dat je voeten de hele dag in dezelfde houding doorbrengen. Hiervoor bestaan er specifieke voetkussens.

9)      Loop elke dag even op je blote voeten. Een deel van de dag blootvoets doorbrengen ontlast je voeten en geeft hen de ruimte om te ademen. Dit kan ontstekingen en pijn voorkomen.

 


Correcte schoenen en zolen

10)   Laat je schoenen af en toe goed verluchten.

11)   Heb je bredere voeten dan gemiddeld? Dan zijn comfortschoenen misschien wel de oplossing. Voor de verzorging van je voeten zijn niet-knellende schoenen belangrijk. Het is daarom van uiterst belang dat zowel de lengte- als breedtemaat van je schoenen correct opgemeten wordt en je de juiste schoenen draagt.

12)   Steunzolen blijf je best dragen tijdens de zomermaanden. Je voeten hebben namelijk ook gedurende de warme maanden extra ondersteuning nodig. Dankzij de vele mogelijkheden binnen het gamma steunzolen van Schaeps, kan je voor zowel sandalen als sneakers de gepaste steunzool vinden. 


Sokken en compressiekousen

13)   Om je voeten fris te houden, kan het aangewezen zijn om katoenen of wollen sokken te dragen in goed ademende schoenen die comfortabel zitten en niet knellen.

14)   Draag iedere dag nieuwe en schone sokken.

15)   Draag je compressiekousen of steunkousen ook in de zomer wanneer het warm is. Om te vermijden dat je voeten opzwellen, is het belangrijk dat je in warme temperaturen je compressie- of steunkousen ook draagt. Bij Schaeps hebben we een uitgebreid gamma compressiekousen in verschillende uitvoeringen, perfect voor zowel sneakers als sandalen.

 Teen- en nagelverzorging

16)   Het is ook belangrijk je teennagels goed te onderhouden. Probeer ze niet te kort te knippen en vijl de hoekjes af met een nagelvijl om wondjes of drukpunten te voorkomen.

17)   Wanneer je nagellak draagt en eens een kleurtje op je tenen wil zetten, breng dan ook een kleurloze nagellak aan onder de gekleurde laag. Dit voorkomt verkleuring van de nagels. Wanneer je de nagellak wil verwijderen, gebruik je best geen producten die aceton bevatten. Aceton kan er namelijk voor zorgen dat je nagel uitdroogt. (zie ook onze nagelolie en verzorgingsproducten)


Zijn deze tips niet voldoende voor jouw situatie en heb je nood aan een andere behandeling? Aarzel dan niet om ons te contacteren voor een vrijblijvende afspraak. We bekijken met plezier wat het probleem is en geven je op basis van de vaststellingen graag vrijblijvend advies op maat. Indien je bijvoorbeeld op zoek bent naar steunzolen of compressiekousen kan je hiervoor terecht in de winkel.